Dagmar Ruščáková: Silvestrovské ticho

7. leden 2018

„Ty se máš! U nás to bylo hrozné, a to jsme na opačné straně jedné vesnice!“ konstatovala smutně moje kamarádka poté, co jsem jí s úlevou sdělila, že na našem konci byl silvestrovský kravál velmi uměřený. Byla jsem za to vděčná, protože si dobře pamatuju na peklo pražských sídlišť.

Tam to začalo bouchat před a přes svátky klidu a míru. Směrem k Novému roku se intenzita výstřelů stupňovala a pak už to bylo jako u Verdunu. „Šestnáct hodin šíleného kraválu v kuse! Moje stará fenka to málem nepřežila a já s ní,“ řekla mi loni jedna kamarádka. Už je na tom dobře. Odstěhovala se.

Přemýšlela jsem o hrůze zvířat z bezohledného lidského veselí - o psech, kočkách, ptácích, lesní zvěři. Přesto mnoho lidí na apely na krocení bouchacího šílenství neslyší. Proč by si člověk neměl kapku vyhodit z kopýtka a zastřílet si, když už máme tak dlouho nudný mír? Pro jistotu od půlky prosince do půlky ledna?

Dobrá, když nám budou zvířata jedno, stejně tu zůstávají násilně probuzené vyděšené malé děti, které nelze v jejich strachu utišit, dokud nepřejde aspoň to nejhorší. Letos se na Slovensku v hrůze ze střelby ztratil dokonce devadesátiletý pán, který se snažil před nesnesitelným hlukem prchnout.

Prskavka, světlo, nový rok, radost

Napadlo mě, že by byl dobrý byznys, nabízet silvestrovské pobyty v lokalitách se zajištěným klidem, zvířata vítána. Jistě, musela by se zajistit spolupráce úřadů, přesvědčit místní obyvatele, že silvestrovské ticho se dá skvěle prodat. Ale výsledek by nejspíš stál za to. Jenže… taková služba by jistě byla velmi drahá a většina potřebných by na ni stejně nedosáhla. To chce nějaké jiné řešení.

Je to jako s kouřením - svoboda kouřit se potkává se svobodou mít čistý vzduch. Počkejte, mám nápad: Co kdybychom po vzoru kuřáren zavedli VT čili virtuální třaskárny? Jak? No přece 3D brýle na oči, sluchátka na uši a v programu z telefonu rachejtlí co oči i uši ráčí!

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.