Dagmar Ruščáková: Rozfoukat plamínek

19. říjen 2013

"Já jsem tady proto, že se chci učit chemii. A víš proč? Protože až budu velká, tak budu čarodějka. A budu dělat lektvary. A jak bych mohla dělat lektvary, když bych neuměla chemii?" Tuto pozoruhodnou úvahu pronesla malá školačka, která se přišla v doprovodu svých rodičů přihlásit na Dětskou univerzitu, kterou pořádá Technická univerzita v Liberci.

Přiznám se, že je to nápad, který mě fascinuje a někde v duchu mě mrzí, že jsem to jako školačka taky nezažila. Připadá mi, že liberečtí akademici správně chápou pojem vzdělání a dělají něco pro to, aby ho mezi mladé lidi zaseli co nejvíc. Lákají děti na vědomosti a daří se jim to. Ani dívky prý technice neodolají! Nedivím se. Vás by nebavilo nakreslit si vlastní vzor, potom ho zpracovat na počítači v nejrůznějších barevných variantách a nakonec si ho na moderním stroji skutečně utkat?
Děti ze základních škol i studenti těch středních docházejí na univerzitu buď po odpoledních, nebo o sobotách. Studují stejně jako ostatní - poslouchají přednášky, učí se samostatně, dělají experimenty a různá laboratorní cvičení.
A když splní všechny požadavky, dočkají se dokonce i promoce. Je to spousta práce navíc, ale děti to zjevně baví. Další drobnost, která mě oslovuje, je poctivá přítomnost rektora univerzity, profesora Zdeňka Kůse, na všech imatrikulacích a promocích malých studentů.
Napadá mě, že je to konečně krok, který umožní chytrým a zvídavým dětem nakouknout do prostředí, kde se za aktivitu a znalosti netrestá společenským odmítnutím. Až příliš často ve třídách vítězí snaha podusit tzv. „šprty", mezi mládeží bývá cool okázalá ignorance, a jen opravdu dobří učitelé dokážou mladistvou smečku pro něco nadchnout.
A tak libereckým akademikům moc fandím a přeju dětem, které o to stojí, aby měly brány k vědomostem na široko otevřené. Co si budeme říkat - naše společnost to potřebuje jako sůl.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.