Dagmar Ruščáková: Prázdniny na divoko

30. červen 2012

Dnes je pro školáky ten nejkrásnější den vůbec. Škola skončila, rozruch kolem vysvědčení - ať už bylo skoro jakékoliv - pomalu uhasíná, a před dětmi jsou celé, celičké prázdniny. Ještě se z nich vlastně ani neukrojilo, protože tohle je sobota a ta se vlastně nepočítá.

Jako dítě jsem ten den milovala - skýtal tolik možností, tolik lákavých příslibů! Nezajímavější obvykle byla dovolená s rodiči, protože pravidelně slibovala cestování a nějaké dobrodružství. Nejobávanější byl povinný letní tábor. Tam jeden nikdy nevěděl, jak se to vyvrbí. Nejvíc jsme se ale těšili na prázdniny u babičky.
Proč? Inu kvůli svobodě. Ať jsme byli ve městečku v bytě nebo za městem na zahradě, mohli jsme být sami sebou. Čas byl organizovaný jen minimálně, babička vařila dobroty a nechala nás pomáhat, děda s námi něco dělal a při tom vyprávěl. Mohli jsme si hrát, lenošit, vést pošetilé řeči a podnikat nesmyslné výpravy, aniž by nám někdo neustále připomínal, abychom dělali něco užitečného či se nedej bože učili.
Přesto jsme se učili, i když ne z učebnic. Byl to čas nesmírně intenzivního zkoumání světa kolem nás. Šťourali jsme do něj z mnoha stran a uskakovali, když nám to vracel. Byla to doba sladkého nicnedělání, kdy se nám v hlavě jakoby samy urovnávaly znalosti a zkušenosti tvrdě získávané během školního roku. Taky jsme o prázdninách vždycky vyrostli - a nejen fyzicky.
Většina rodin s dětmi začíná tento víkend uskutečňovat náročný logistický plán, jehož cílem je mít děti pod dohledem celé dva měsíce, ač je k dispozici jen pár týdnů dovolené. A já bych ráda ustaraným rodičům připomněla, jak sladká je prázdninová svoboda, a že by neměla dětem chybět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.