Dagmar Ruščáková: Pojmy a dojmy

4. únor 2018

Kdysi se tomu říkalo tichá pošta. Na začátku je nějaká informace, možná i pravdivá, která se sdílením může pokřivit až ve svůj pravý opak. Pokud byly informace už ze začátku úmyslně klamné s cílem někoho poškodit, říká se tomu pomluva. 

Když se dnes lidé na internetu noří do nekonečného proudu smysluplných i nesmyslných informací a vybírají si jen to, čemu chtějí věřit, aniž by je obtěžovala skutečnost, říká se tomu doba postfaktická.

Popravdě, hledat v tomto světě objektivní skutečnosti dá zatracenou práci a rozhodně na to nestačí, že člověk umí číst. Zprávy přesné, nepřesné i vymyšlené totiž vypadají na netu úplně stejně. A teď se v tom vyznej!

Některé dojmy nepostavené na pojmech napáchají víc škody než jiné - napadalo mě minule, když jsem našla článek na serveru Independent o dosud přežívajících obětech silné vlny obrny, kvůli které v padesátých letech v USA zůstávalo víc než 15 000 ochrnutých lidí ročně, do doby, než strašnou nemoc vymýtilo očkování. Stále žije pár lidí, kteří celý život strávili v ocelových válcích, tzv. železných plicích, které jim umožňují dýchat. Pohled na přiložené fotografie byl… děsivý.

Oči jsou krásné

Napadalo mě, že právě tyhle obrázky by měli vidět rodiče, kteří odmítají nechat očkovat své zdravé děti, většinou na základě zpráv z internetu, hlavně té, již vyvrácené, že očkování způsobuje autismus. Proočkovanost populace zachraňuje oslabené děti, které očkovány být nemohou. Lze diskutovat o souběhu vakcín a termínech očkování, ale neočkovat vůbec? Uvědomují si tito rodiče, co riskují? Tzv. internetové rodičovství není snadné, protože touha dělat věci správně může rodiče zavést do nehezkých pastí, které jsou od relevantních a užitečných informací na první pohled k nerozeznání.

Doba postfaktická je prostě tady a je třeba se v ní naučit žít. Základem by asi mělo být oblíbené rčení literárních detektivů: nevěř všemu, co vidíš na vlastní oči!

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio