Dagmar Ruščáková: Oživlé muzeum

2. červen 2012

„Páni, podívej na ten pazourkovej nůž! Jak je ostrej! A ten šíp!“ Děti i jejich rodiče se dychtivě tlačí kolem stolu plného pravěkého zboží nejvyšší kvality. Pokud máte pocit, že pazourek už není in, zkuste obsidián! Za stolem nestojí pravěký prodavač, ale jeden z vědců, který má v Muzeu východních Čech v Hradci Králové službu v rámci muzejní noci.

Trpělivě odpovídá na otázky, předvádí, jak zvoní dokonalý kus pazourku vhodný ke štípání, jak se dělají hroty za pomoci špičky z tvrdého paroží, jak se upevňují do střenek či na násady šípů a kopí. Na první pohled to nevypadá vědecky, ale kdo ví, v kolika z těch nadšených dětí se právě probudila touha dozvědět se mnohem víc o světě, který nás obklopuje.
To by ostatně měl být princip muzejních nocí. Hodit udičku, navnadit děti, aby zatoužily vědět víc. Přitáhnout je do světa, kde se nestále hledají odpovědi na základní otázky – proč, jak a kdy. Do světa vědy. Některé jen nakouknou, další tam po špičkách vstoupí, pár z nich se tam rozeběhne a zůstanou. Ani dospělí nepřijdou zkrátka – je osvěžující aspoň na chvilku vypadnout z každodenních starostí a upřít mysl někam jinam.
Vedle práce navíc však taková muzejní noc prospěje i vědcům. Není nad to občas vylézt ze skleněných věží svých specializací a pokusit se svoje poznatky přímo sdílet s lidmi mimo okruh svých kolegů. Má to však háček – nedokáže to každý. Jen ti, kdo si dokázali udržet nadhled a jistou pokoru, kterou s sebou nese opravdová vzdělanost.
Potom jsou tu ti druzí, kteří si myslí, že jejich vědomosti je staví nad ostatní. Nejistí si svou společenskou rolí se schovávají za blahosklonnost a laciné vtipy. I takoví na muzejní noci byli. Poznali jste je snadno – u nich se fronta zájemců o informace netvořila.
Oživlé muzeum štědře míchalo poučení se zábavou a lidi to chytlo. Už se těším, co na nás muzejníci vymyslí příště.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.