Dagmar Ruščáková: Nedokonalé

26. prosinec 2017

Ve čtvrtek před vánočním víkendem jsem zašla svého oblíbeného květinářství pro živou kytku na vánoční stůl. Dlouze jsem postála nad zbytkem vystavených vánočních hvězd. Mám nebo nemám? Většinou mi tahle květina přes veškerou péči doma rychle hyne a mě to nedělá dobře. Ale... já mám moc ráda vánoční hvězdy! Tak jsem si vzdychla a vybrala krásný temně červený brambořík se spoustou poupat. Dokonalý.

Jenže potom mě nutnost zahnala na velký nákup do supermarketu. Vybavena seznamem jsem se probíjela jeho četnými položkami, když jsem uviděla houf vánočních hvězd. Bílé i červené, namačkané na sobě, smutné od pohledu. Ve slevě, jak jinak. Něco v srdci se mi pohnulo.

Ne, to rozumem fakt nevysvětlím. Vzala jsem jednu z těch ubožaček a našla jí místo v plném vozíku. Doma jsem vybalila obří nákup a na pultu v kuchyni šla udomácnit obě květiny.

Kvetoucí brambořík

Brambořík byl stejně krásný jako v květinářství, hvězda byla ubohá. Po vysvlečení z celofánového kabátku jí opadaly dvě třetiny listů. Ale hlavní červená chocholka přežila, stejně jako jedna z vedlejších.

Ostříhala jsem, co bylo třeba, květinu zalila a posadila ji na parapet vedle bramboříku - oba v hezkých ozdobných květináčích. A ubohá umírající šeredka najednou zazářila aspoň kouskem krásy a šarmu, pro který mám tyto květiny tak ráda. Usmála jsem se na ni. Aspoň konec si užiješ, má milá!

Nedokonalá pro dokonalé Vánoce. Zasmála jsem se sama pro sebe - v kolika aspektech jsou mé letošní Vánoce nedokonalé! Tedy stylově a zvykově nedokonalé, abych upřesnila. Zato rodina se sjela! Velká hlučná smečka milovaných, kterou provází chaos a smích. Se dvěma velkými psy radostně se míchajícími v houfu rychle mizí pořádek, ale jiskří štěstí. Nejlepší Vánoce, jaké mohu mít.

A tak vám přeju krásný a klidný sváteční den. Nemusí být dokonalý, stačí, když bude srdečně váš!

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio