Dagmar Ruščáková: Limonádový test

25. srpen 2012

Stojíme se synem v Třeboni na náměstí a pátravě se rozhlížíme kolem. Ubíjející horko a žízeň nás ženou ke zdroji chlazených nápojů, psi také hledají odpočinek a stín. Jenže, jak najít tu správnou hospodu?

Řeknete si: jaký problém? V turistických centrech je obvykle hospod a restaurací jak naseto. Jistě, chcete-li pivo, tak máte volbu snadnou. Pokud ovšem chcete nealkoholické nápoje servírované pokud možno v půllitrech, tak problém máte.
Marže na nealkoholických nápojích jsou zřejmě velmi zajímavé, takže zatímco žíznivý milovník piva si obvykle za rozumnou cenu svlaží hrdlo dostatečným množstvím vychlazeného nápoje, člověk nepivní dostane na výběr klasický sortiment předražených lahviček, v lepším případě majících aspoň ty tři deci. Uznávám, že nealko pivo je dobré, ale nevyřeší všechno. Třeba ke zmrzlině mi nějak neladí:))
Situaci před časem výrazně vylepšila nabídka točených limonád. Cena za půl litru obvykle nepřesáhne cenu piva a člověk si navíc může vybrat takové množství nápoje, na jaké se zrovna cítí. Ovšem nejspíš se na tom zdaleka tak nevydělá, takže je pořád spousta hospod, kde majitelé točené limonády nechtějí.
Cestování se synem mě letos přivedlo k zajímavému závěru - hospody, nabízející točené limonády, bývají tak nějak lepší. Patrně jde o zařízení, která natolik věří své kuchyni a pověsti, že se nebojí nabídnout cenově přístupnější pití.
Rozdíl v kvalitě služeb dokáže být tak markantní, že se pro nás stal přístup restaurací a hospod k nealkoholickému pití jakýmsi předběžným testem kvality. A funguje až překvapivě dobře! Tak schválně - jaké s tím máte zkušenosti vy?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.