Dagmar Ruščáková: Lenošení

5. květen 2012

Máme za sebou velmi příjemný týden, nezdá se vám? Teploty stouply do tričkových výšin, všechno nádherně kvete, čarodějnice si provětraly košťata - ty modernější osedlaly luxusnější motorové vysavače - aniž by způsobily vzdušný dopravní kolaps. Byl první máj, kdy nám tradičně kukačka odkuká lásky čas a je jen na nás, jak s ním za vlahých jarních nocí naložíme.

První máj je ovšem také svátkem práce, který se slaví tím, že se nepracuje, což má svoji logiku. Občas stojí za to se na práci kouknout zvenku, novýma očima. Člověk ji potom tak nějak lépe ocení - buď si jí víc váží, nebo uvidí tu poslední kapku, která mu říká, že je nejvyšší čas na změnu.
Co mě ovšem nadchlo, byl přístup k oslavě svátku práce, jaký ukázali ve slovenské Senici, kde byla zorganizována historicky první štafeta v lenošení. Na náměstí, na pohodlné posteli, se statečně střídali jednotlivci i skupiny, a všichni po deset minut zodpovědně lenošili. Povalovali se, klábosili, četli si knížky a zcela prokazatelně nedělali nic užitečného.
Bylo v tom něco zenového. Je přece jasné, že nikdy by nebylo sladkého lenošení, kdyby člověk nemusel většinu času pracovat! Nemáte pocit, že s tímhle vědomím se ta práce stává jaksi... přitažlivější?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.