Dagmar Ruščáková: Krutá zima

28. prosinec 2014

"Kde jste, proboha, chodili?" ptám se, a nevěřícně zírám na tu katastrofu. "Zaběhli jsme si na Zvičinu a zpátky!" oznámil mi hrdě můj nejdražší a nevypadal, že by si všiml čehokoliv nepatřičného.

Můj pohled přejížděl z něho na psy, stále ještě navlečené v postrojích. Ze všech odkapávalo příznačně narudlé bahno. Nelhal, takto červená půda je skutečně pro Zvičinu charakteristická.
Zoufale jsem si povzdechla. Což o to, vyprat komplet jeho oblečení není problém, pračka to zvládne. Ale co se psy? Odmítám si cpát do sprcháče dlouhosrsté vlčáky - to bychom museli nakonec i vymalovat. A na zahradě už voda neteče.
Nakonec jsem je drbala na dvorku s pomocí houby a kýblů teplé vody. A prala jsem na dvakrát - v druhé várce byly psí ručníky a postroje. Jedna vycházka a pár hodin práce navíc. Co nadělám. Prostě máme zase krutou zimu.
Od začátku prosince prohledávám nejrůznější předpovědi počasí a pátrám po mrazivých dnech. Naděje však byla snad kromě tří dnů marná - pořád jsme v červených číslech! Jsou lidé, kteří se radují a tvrdí, že mají radši teplo. "Jaké teplo?" ptám se.
Neznám otravnější teploty, než interval od jednoho do pěti stupňů, zvlášť když do toho prší! A vzestup k deseti stupňům v prosinci nebo v lednu taky ničemu nepomůže. Jen bahnu. Bahno vydrží všechno. A my na venkově pak máme rodné hroudy brzy plné zuby - a to doslova.
Bože, jak toužím po mrazivých dnech! I příroda by si užila pěknou sněhovou peřinu, která by při příležitostných oblevách maličko odtávala a sytila tak zásoby podzemních vod. Mráz by trošku zaplašil všudypřítomné viry, a kdo ví, třeba by příští rok nebylo tolik klíšťat a slimáků.
Dnešní pohled do předpovědi počasí vypadá nadějně - nesměle se objevují modrá čísla, znamenající mráz. Zatím nic moc, ale kdo ví? Třeba se atmosférické proudění vzpamatuje a krutou, bahnitou zimu vystřídá očistný mráz. Však k zimě správně patří a příroda ho čeká. Proč si ho taky neužít?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.