Dagmar Ruščáková: Hravá paměť

12. srpen 2012

No, víš přece, o kom mluvím? Takovej vysokej, bydlel u nás ve vchodu. Nosil pořád placatou čepici, mluvil nosem a jeho manželka každou chvíli zapomínala klíče. Fakt si nepamatuješ? Jmenoval se nějak od t... no tak... t, t... Standa to byl!

Myslím, že tuhle situaci někdy zažil každý. Úplně někoho nebo něco vidíte před sebou, i na detaily si vzpomenete, ale to jméno! Vlastní paměť si s námi hraje na schovávanou. Tuhle nabídne záblesk, tady cípeček informace, aby nás držela ve střehu a nenechala nás stíhání vzdát. Jaké je to potom zadostiučinění, když se lov na jméno povede!
Ale nejsou to jen jména. Jak jdou léta, probíhá prohledávání dat uložených v paměti našeho mozku nějak pomaleji - musíme věřit, že je to díky ohromnému objemu informací a znalostí, které se nám daří schraňovat. Rychle ale zjistíte, že pokud se povede téma, může potom takový rozhovor vypadat jako kvíz s libovolným počtem tajenek:))
Hledání ztraceného slova nekomplikuje jen mlha bezradnosti - paměť je bestie zákeřná a mívá ve zvyku nabídnout slovo podobné, obvykle trefící správné začáteční písmeno. Takové slovo ovšem dočasně zablokuje vyhledávací proces. Ta línější část našeho mozku se totiž zachová jako socialistický obchodník - je jedno co chceš, dostaneš to, co je na skladě.
Takhle jsme si s mužem na dovolené nemohli vzpomenout na slovo artyčok. Potměšilý mozek předsunul slovo ančovička a teď se proder od rybiček ke květním úborům teplomilné trvalky! Podobně se mi jednou ztratily Nasavrky. Při prvním vzepětí vyhledávání se mi hlavou mihly Nehvizdy s Nepomukem, a kde jsem byla? Ztracená!
Občas má člověk tendenci si zoufat: je to už skleróza nebo Alzheimer? Ale kde, nemusí být hned nejhůř. Berte to tak - máte prostě hravou paměť!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.