Dagmar Ruščáková: Důstojnost

22. duben 2012

Za okamžik začínám a nervozita roste. Všichni se dívají, moje fenka německého ovčáka se vzpíná nedočkavostí a instruktorka stojí hned za mým ramenem. Je to test, kdy máme pes i já dokázat, co jsme se naučili. Začínáme!

Síla nadšeného zvířete, moje nervozita, změť pokynů a desetimetrová stopovačka vykonávají své - v kritický moment mě Berry obíhá a místo hladkého navedení psa na stopu se zoufale snažím vymotat ze zauzlované šňůry. Bože, to je ale ostuda!
Byla by to velmi pokořující zkušenost, pokud by kurs nevedli právě Kelli Collinsová a Jeff Shettler, zkušení instruktoři mantrailingu ze Spojených států amerických. Je to vůbec poprvé, co mají čeští a slovenští psovodi trénující psy speciálně k vyhledávání osob možnost učit se jinak, než z materiálů posbíraných na internetu a je tedy jasné, že chyby děláme všichni - i jinak velmi zkušení policejní psovodi.
Přestože nám Jeff nic neodpustí, a abychom se poučili, veřejně probírá každou naši chybu, dbá na to, aby se nikdy kritizovaného člověka nedotknul, aby ho neurazil nebo nezesměšnil. Zná cenu pozitivní motivace a jeho cílem je naučit nás co nejvíc. Často nám opakuje: „Víte, proč vidím vaše chyby? Všechny jsem je kdysi sám dělal!"
Ten člověk strávil většinu svého života hledáním a nacházením nebezpečných zločinců, pohyboval se vždy v hodně drsném prostředí. Přesto - nebo možná právě proto, chápe, jak obrovskou váhu má pro člověka jeho osobní důstojnost. Vzpomeňte si, jak u nás často jednají lékaři, učitelé, úředníci. Nebylo by na škodu si občas tuto lekci připomenout.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.