Dagmar Ruščáková: Duhový rok

1. leden 2015

Nový rok 2015 se sotva vylíhnul, stojíme na jeho prahu a koukáme se na pláň, dosud neporušenou lidskými kroky. "Jaký asi bude?" ptáme se sami sebe a popravdě, jen ti nemoudří by to skutečně chtěli vědět.

Ti zkušenější se pevně opřou do víry, že bude aspoň o kousíček lepší než ten loňský, a ti skutečně praktičtí už plánují, jak osudu to zlepšení maximálně usnadnit a jak se, pokud možno, ubránit katastrofám.
Nejlépe je na onu nepošlapanou plochu nového roku hledět s kuráží vypodloženou smyslem pro humor. A tak jsem se vám pokusila shrnout pár nevážných přání, srovnaných pěkně podle barev duhy.
Nejdřív vám přeju, ať je váš rok červený! Ať je v něm vzrušení a náruživost, energie a sebevědomí. A také, ať na vás varovně blikne kdykoliv se pokusíte o nějaký nesmysl, jehož následky vám nějak hned nestačily dojít.
Rozhodně by ve vašem roce neměla chybět hřejivá a radostná oranžová, symbolizující slunce i bohatství. Prolínat by se měla s něžnou žlutí, která k vám přinese harmonii, povzbuzení, a potřebu otevřít se citům i zážitkům.
Odpočinek, naději a schopnost se rozvíjet vám do vašeho roku dodá zelená, nebraňte se jí! Někdy trochu omezuje, ale jen jako stěny domova, které vás sice oddělují od ostatních, ale zároveň vás i chrání.
Modrá vám dopřeje klid, důvěru a schopnost opřít se o rod, tradice, sílu společné krve i komunitu, ve které máte kořeny. S modrou v zádech se dá čelit chaosu, nejistotě a strachu.
A nakonec vám ve vašem roce přeju i ždibec fialové! Je v ní, pravda, trochu melancholie, ale také za hrst skrytého vzrušení, pojí se v ní majestát se zdrženlivostí - i to se někdy hodí!
Duhová přání pak zakončím jednoduše: v novém roce 2015 vám přeju zdraví, lásku, bezpečný kruh přátel a každý den nějakou radost. A za duhou radši nechoďte - je experimentálně ověřeno, že ten hrnec zlata tam opravdu není!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.