Cviky na posílení břicha, láska k parním strojům a vzácní hosté v Krkonoších. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Hostem radioporadny je Lucie Mansfeldová z FitStyle Fitness studia v Hradci Králové. Chceme probrat cviky, které by mohly přispět k naší lepší kondici i pocitu. Tedy budeme se bavit o několika problémových partiích, které často řešíme.

Pojďme se podívat střed našeho těla, to znamená břicho, břišní svaly a jejich okolí. Proč je důležité na tuto oblast pamatovat?
Střed těla je o komplexním cvičení, není to jen o břišních svalech. Patří tam záda, vzpřimovače, pánevní dno, tedy je potřeba to brát jako celek, neposiluje se čistě jen na břicho, zapojují se tedy také zádové svaly, aby nedocházelo například k tomu, že uděláme nějaký předklon a hned nás chytne spodní část zad.

Čtěte také

Dnešní návštěvu začínáme před rodinným domem Jana Tomka v Hradci Králové - Malšovicích, protože každý, kdo prochází touto ulicí, se jistě zastaví a pokochá unikátním obrovským parním strojem. Ten stojí u vstupu do království nadšeného sběratele parních strojů.

Byl jednou jeden dům v Hradci Králové v Malšovicích a před ním stál obrovský parní stroj. A teď už by pohádka klidně mohla pokračovat dál. Jenže to není pohádka, ale skutečnost. Zastavíme se v rodinném domě Jana Tomka, kde je dokonce Muzeum parních strojů. Ty jsou totiž jeho velkou vášní a radostí. Jako byste vešli do devatenáctého století. Století páry.

Čtěte také

13. ročník celostátního projektu Po stopách šlechtických rodů věnoval Národní památkový ústav rodu Harrachů, kteří patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody, hráli zásadní roli v českých dějinách jako vysocí představitelé státu a církve, ale také jako pokrokoví správci panství. Zástupci tohoto šlechtického rodu přijali tento týden pozvání do Krkonoš.

Letos uplyne několik významných výročí, což dává příležitost tento starobylý rod připomenout. Přesně před 400 lety nastoupil Arnošt Vojtěch z Harrachu na pražský arcibiskupský stolec a zároveň je tomu 400 let od sňatku Isabely Kateřiny z Harrachu s Albrechtem z Valdštejna.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.