ČOI se chce i letos hodně zaměřit na kontrolu prodeje alkoholu a tabákových výrobků mladistvým

12. leden 2024 08:03

Obstarat si alkoholické nápoje není pro mladistvé v obchodech v Královéhradeckém kraji problém. Podle České obchodní inspekce patří prodej alkoholu nezletilým mezi nejčastější porušení zákonů, které při kontrolách odhalí. Budou v nich proto pokračovat i letos. A k tomu přidají i další, například kontroly kvality pohonných hmot a stavebních materiálů.

Čtěte také

„Co se týče ochrany spotřebitele, mezi největší prohřešky prodávajících, které jsme v regionu zjistili v rámci své kontrolní činnosti během roku 2023, bychom s kolegy zařadili především prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladším 18 let, kdy ke kontrolám využíváme i figuranty,“ shrnuje činnost České obchodní inspekce v uplynulém roce její mluvčí František Kotrba.

Jednu z takových kontrolních akcí provedl Inspektorát pro Královéhradecký a Pardubický kraj 6. prosince. Porušení zákona zjistil u sedmi z devíti kontrolovaných provozoven. „Zjistili jsme též prodej bylinných výrobků, určených ke kouření s obsahem látek HHC v prodejním automatu bez toho, aby bylo zajištěno ověření věku kupujícího.

Za porušení zákona v tomto případě hrozí prodejcům pokuta až do výše 800 tisíc korun.

Čtěte také

Při technických kontrolách inspektoři loni odhalili například nebezpečné dětské hračky, které nesplňovaly povolený obsah nebezpečných látek jako je kadmium nebo olovo.

„V pájených spojích jsme prováděli orientační měření spektrometrem. Vzorky byly následně odebrány a odeslány do akreditované zkušební laboratoře. Laboratorní zkouškou byly naměřeny několikanásobné hodnoty nad stanovené limity. Přijali jsme proto ochranné opatření a výrobky byly staženy z trhu, doplňuje František Kotrba.

Laboratorní zkoušky prokázaly také pochybení při prodeji textilních výrobků, jejichž materiální složení v některých případech neodpovídalo složení, které uváděl výrobce.

Spustit audio

Související