Co už o sobě prozradila vzácná sekera z dob Velkomoravské říše? A kdy ji uvidí veřejnost?

4. červen 2019 11:01

Archeologové Muzea východních Čech za sebou mají perný víkend. Začali totiž s důkladnějším zkoumáním zdobené železné sekerky, nalezené na rozhraní okresů Jičín a Hradec Králové. Vzácný kousek zatím ještě čeká na řadu dalších rozborů, už teď ale ledacos napověděl.

Unikátní je třeba už i samotné místo nálezu, tedy oblast mezi Hradcem Králové a Jičínem, říká archeolog z Muzea východních Čech Radek Bláha.
„Což byla do nedávné doby taková archeologicky polozapomenutá oblast o které se mnoho nevědělo. Ale v poslední době nálezů nejen z tohoto období přibývá. A ukazuje se, že se jedná o území, které nejen že nebylo prázdné, tedy neosídlené, ale mělo nejen v období raného středověku dost velký význam."

Sekera je zajímavá kombinací různých prvků

Nálezy železných seker z 9. století jsou častější z území Moravy nebo Slovenska, tahle je ale zdobená stříbrem.

Sekera ne za dva zlatý, ale nevyčíslitelné hodnoty. To je artefakt z 9. století zdobený stříbrem

Archeologové Muzea východních Čech v Hradci Králové hlásí neobvyklý nález tauzované sekery z raného středověku

Archeologové Muzea východních Čech v Hradci Králové informují o neobvyklém nálezu sekery z raného středověku.

„To je už skutečně výjimka i pro samotnou velkomoravskou oblast. Zatím neznáme v prostoru českých zemí, a zdá se, že ani z prostoru střední Evropy, žádnou analogii. Skutečně se jedná o unikát," říká Radek Bláha.

Během víkendu se hradečtí archeologové spojili s kolegy - znalci tohoto období, a všechny trochu zaskočili, usmívá se další člen týmu Miroslav Novák.
„Protože nikdo pořádně neví, co s tím. Na onom jednom předmětu se spojuje tolik možných vlivů. My ani nevíme, co znamenají ony zdobící motivy. Může to být nějaká mytologická scéna, uvažuje se o tom, jestli to nejsou Odinovy havrani, což by odkazovalo na vikingskou mytologii. Na druhou stranu to může být nějaký místní motiv."

A hned ještě doplňuje: „Ty sekery samotné jsou v podstatě symbolem nejvyššího slovanského boha Peruna. Takže tahle je právě zajímavá onou kombinací různých prvků."

Pomocí rentgenových snímků archeologové zjistili také zdobení v oblasti tuleje, která je zatím skryta pod vrstvou koroze

Sekerka má za sebou rentgenové zkoumání, čeká jí další zbavení zbytků koroze a pak i nedestruktivní materiálové analýzy.

Chystá se podrobné prozkoumání místa nálezu

Archeologové se pak také chystají do terénu, kde chtějí důkladněji prozkoumat okolí místa nálezu a pokud možno najít další předměty, které by příběh z 9. století mohly dokreslit.

Archeologové Muzea východních Čech v Hradci Králové hlásí neobvyklý nález tauzované sekery z raného středověku

Jestli se to povede není jasné - ví se ale, že stačilo málo, aby byla navždy ztracená. Okolnosti nálezu popisuje Miroslav Novák:
„Sekerku našel už pravděpodobně nějaký detektorář, nevíme kdo. Každopádně nepoznal, co našel. A pohodil ji u výkopu. Potom ji tam našel již člověk, který byl trošku znalejší, zaujal ho tvar. Protože sekera byla zabalená v hlíně. Teprve když se sloupl kus rzi, oné přikorodované hlíny, tak se objevila neuvěřitelná výzdoba."

Archeologové chtějí sekerku představit veřejnosti v posledním čtvrtletí letošního roku, ideálně v říjnu, kdy se chystá znovuotevření opraveného Muzea východních Čech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související