Muzeum východních Čech je opraveno. Od podzimu nabídne vyhlídku na hradecké panorama

22. květen 2019 08:03

Obnova vnější fasády, opravy a nátěry oken, kompletní výmalba vnitřních prostor a další práce, které vrátily objekt do původního stavu. Tím vším si prošlo Muzeum východních Čech v Hradci Králové, které stavbaři předali městu. Termín slavnostního otevření pro veřejnost ještě není stanoven, ale plánuje se na podzim tohoto roku.

Opravy muzea začaly v květnu minulého roku. Kromě oprav a renovací zdí a oken došlo také na zrestaurování kašny a obnovu dvou sedmimetrových soch.

Co bylo při opravách nejnáročnější?

Podle stavbařů už jen samotný fakt, že se jedná o Kulturní památku, protože je nutná úzká spolupráce právě s památkáři.

Stavebně to pak, podle vedoucího stavební divize společnosti Chládek a Tintěra Jana Zavrtálka, byla právě obnova vnější fasády, která byla poškozená jednak klimatickými vlivy a pak i různými nešetrnými nátěry z minulosti.
„Museli jsme po diskusi s památkovým ústavem stanovit cestu, jak to šetrně odmýt a zbavit nátěrů. Potom se ukázalo, že fasáda, kromě toho, že byla špinavá, je také hodně poškozená. A pak se po dohodě větší výtluky nahrazovaly vysloveně novou cihlou. Menší speciální zaprávkovou hmotou. A když se tohle udělalo, tak se celá fasáda přetřela látkou, která zajistí, aby ta barva byla co nejvíce stálá v čase. Takže to byl asi největší kumšt."

Kdy se do muzea podívají první návštěvníci?

Původně bylo plánováno, že se otevře v listopadu letošního roku. Do dokončení oprav se ale magistrátu nepodařilo vysoutěžit zhotovitele nové stálé expozice, a proto bylo otevření posunuto na únor 2020. Od tohoto záměru ale nakonec muzejníci ustoupili.

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové se blíží do finále

A podle vedoucího výstavního oddělení Muzea východních Čech Stanislava Hrbatého se první návštěvníci přeci jen dočkají ještě letos:
„Je tam ještě celá řada nutných úprav, například zatemnění a podobně. Protože sbírkové předměty nesnáší moc světla. Čili musíme sály upravit, aby se tam vůbec vystavovat dalo. A následně tam budeme chystat výstavy, které bychom rádi otevřeli již na podzim tohoto roku. Zatím se pracuje s termínem konec září, nebo někdy během října. A další výstavní činnost na to bude navazovat v začátku roku následujícího, tedy někdy od února 2020, velkou výstavou Gotické umění ve východních Čechách."

„Muzeum, které je jedinou národní kulturní památkou ve městě, se v některých ohledech navrátilo do podoby, již mělo díky architektu Janu Kotěrovi zhruba před sto lety. Novinkou pro budoucí návštěvníky bude vyhlídka ze střechy muzea na hradecké panorama," sdělil primátor města Alexandr Hrabálek.

Oprava budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové se blíží do finále

Zmiňovaná vyhlídka ze střechy muzea bude součástí speciálního okruhu, který bude přístupný jen s průvodcem.

„Město Hradec Králové do revitalizace investovalo 100,3 milionů korun včetně DPH, přičemž z dotací se nám podařilo získat 74,6 milionů korun," uvedla náměstkyně primátora Monika Štayrová.

Otevření muzea je naplánováno na podzim tohoto roku.

Na únor se připravuje nová výstava Gotika

V rámci proběhlých oprav byl v podzemním podlaží navíc upraven prostor pro rozšíření expozice. Její zhotovitel však zatím ještě nebyl vybrán, jelikož dva předešlé pokusy byly neúspěšné. V nejbližších dnech bude vypsáno nové výběrové řízení.

autoři: Lucie Peterková , baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Související