Chtějte se vždy s lidmi, kteří vám nabízejí své služby, sejít osobně. Dobrá rada finančního poradce

16. srpen 2023

Radioporadna s finančním poradcem Radimem Frolíkem o investičních podvodech na internetu, kterých přibývá. Týká se to i kryptoměn, protože od policie v Královéhradeckém kraji máme informaci, že spousta lidí se opravdu nechala nachytat a investovala statisíce korun, možná mnozí i celé své úspory.

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradce Radim Frolík: Jsem mladý člověk z Hradce Králové, který má rád svoji práci. Dokážu se zasmát své vlastní hlouposti, každopádně mám do života jasnou vizi pro sebe, rodinu i klienty. Umím se nad věcmi do hloubky zamyslet. Vždy ode mne můžete očekávat upřímné jednání a praktický přístup.

Kde všude můžeme na finanční podvody narazit, čeho všeho se to týká?
Já si myslím, že kreativita podvodníků nemá meze, takže by se dalo říci, že nás jsou schopni nachytat takřka na všem. Já bych chtěl zmínit především podvody, které jsou hodně věrohodné a podobají se investičnímu poradenství. Základ je ten, že někde na internetu, většinou v rámci reklamy, uvidíte čtvereček a je tam velkým písmem napsáno třeba: investujte 6 000 a budete z toho mít rentu 80 000.

Kreativita podvodníků nemá meze, jsou schopni nás nachytat takřka na všem. Ale skrývají svoji identitu, trvejte na osobním setkání.
Radim Frolík, finanční poradce

Hlavní účel těchto reklam je ten, aby nás dostali na jejich stránku, kde už nám začnou podsouvat nějaké informace o tom, že je výhodné u nich začít investovat. A ve chvíli, kdy nás přesvědčí a řeknete si, do toho jdu, tam chci investovat, tak uděláme jednu zásadní chybu, a to, že jim na ty jejich stránky dáme telefonní číslo.

Čtěte také

V tu chvíli nám začnou telefonovat už nás začnou zpracovávat trošičku lépe, protože mají hezky naučené různé manipulativní techniky.

Na koho je to tedy především zacíleno?
Cílí to zejména na starší občany, protože ti nemají zkušenosti s nějakými online investicemi, neví úplně přesně, jak funguje obchodování na burze nebo akciový trh, A zároveň jsou i trošičku důvěřivější. A další faktor, který tam hraje velkou roli, že lidé v současnosti vnímají inflaci, která je poměrně vysoká.

Starší lidé mají často uloženo dost peněz na běžných účtech nebo spořících účtech, kde trošku nějaké zhodnocení dostávají, ale všeobecně vnímají, že jejich peníze ztrácí hodnotu. A když najednou uvidí příležitost vyššího zhodnocení, tak se rozhodnou, že něco takového vyzkouší. A narazí na podvodníky, kteří z nich chtějí vylákat peníze.

Čtěte také

Jaké je tedy základní doporučení, pokud nejsme finanční odborníci? V online prostředí se raději do ničeho nepouštět?
Pokud tomu nerozumím a nemám nějaké zkušenosti s investováním peněz, tak bych doporučil jednu věc, která je vždy absolutní jistotou, že nikomu nenaletíte. Prostě chtít se s těmi lidmi, kteří nám nabízejí své služby, sejít osobně. Protože oni skrývají svoji identitu, nepoužívají svá pravá jména.

A tím pádem, pokud jim řeknete, dobře, půl milionu klidně s vámi zainvestuju, ale chci se s vámi jít, chci vidět váš obličej. Protože i do budoucna bych chtěl s vámi investice konzultovat, tak v tu chvíli oni řeknou ne. Vždyť to můžeme vyřešit vše online, začnou zlehčovat tu situaci. Což je první výstraha, která by nás měla upozornit, že se nejedná o úplně ideální obchod.

Celou radioporadnu s Radimem Frolíkem týkající se finančních podvodů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související