Chránění živočichové, vlci, vydry, bobři nebo kormoráni, způsobili letos už škody přes 105 milionů

10. prosinec 2023 08:00

Chovatelé v Královéhradeckém kraji si letos nárokují víc než 5 milionů korun za škody způsobené zvlášť chráněnými živočichy. Mezi ně patří kromě vlků i vydry, kormoráni nebo bobři. V celém Česku už úřady na náhradách vyplatily více než 105 milionů korun, částka přitom ještě není konečná. Podrobnosti z našeho kraje nabízí reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Největší škody letos podle žádostí o náhrady škody způsobili vlci. Chovatelé z Královéhradeckého kraje si od státu zatím nárokují víc než 2,5 milionu korun, vyplaceno už podle údajů z hejtmanství dostali 2 miliony a 153 tisíc. Náhrady jsou jak za zabitá zvířata, tak třeba za léčení napadených kusů nebo jejich utracení.

Mezi žádostmi je i taková, ve které chovatelka žádá náhradu za plot poničený stádem, které se kvůli vlkům splašilo. Většina útoků vlků je stále ve stejných lokalitách, tedy v Broumovském výběžku, v okolí Adršpachu a Teplic nad Metují, případně části Trutnovska - například v Bernarticích. Ve výčtu ale nechybí ani Orlické hory.

O nutnosti regulace počtu vlků mluvil při své návštěvě Královéhradeckého kraje v tomto týdnu i prezident republiky Petr Pavel.

Vlci tak letos způsobili v Královéhradeckém kraji škody za zhruba 2,5 milionu korun. Co ta druhá polovina?

Čtěte také

Velkou část z ní mají na svědomí vydry a kormoráni. Například jen Rybářství Chlumec nad Cidlinou si pouze za první polovinu roku zažádalo o náhradu 937 tisíc korun za škody způsobené kormorány a 175 tisíc korun za škody způsobené vydrami. S útoky vyder mají potíže třeba i rybáři v Trutnově, Kostelci nad Orlicí nebo Třebechovicích po Orebem.

Statisícové škody způsobené vydrami evidují také třeba rybáři v Opočně, o náhrady zatím ale ještě nežádali. Řada žádostí je zatím v řízení, posuzují je úředníci.

Mezi žádostmi podanými na Krajský úřad Královéhradeckého kraje je i jedna týkající se škod způsobených bobrem - tam zatím ale škoda není vyčíslená.

Chovatelé i rybáři dlouhodobě usilují o regulaci počtů výše zmíněných živočichů. Ochránci přírody to často odmítají. Jaká je aktuální situace?
Rybářům se před časem podařilo prosadit odstřel kormoránů, v posledních dvou letech jich myslivci v našem kraji ulovili zhruba 500.

Čtěte také

Co se týče vlků, tak Královéhradecký kraj krajský úřad vydal v létě výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o podmínky, které po vyčerpání všech jiných možností, lov umožní.

Případný odstřel je ale až tou poslední možností. Tím je ta situace hodně komplikovaná a možná i proto se v poslední době objevují zprávy o nelegálním zabití vlků. Nejaktuálnější případ ochranáři zveřejnili v těchto dnech, na Trutnovsku, mezi obcemi Lánov a Černý Důl někdo postřelil vlka s GPS obojkem.

Zranění zvířete byla tak vážná, že ochranáři nechali následně zvíře utratit. Šlo o jedinou šelmu, kterou ochránci přírody v Krkonoších pomocí sledovacího zařízení monitorovali. A v posledních letech jde v Královéhradeckém kraji už o třetího zabitého vlka.

Spustit audio

Související