Vlk je v Krkonoších už zase doma. Dvě smečky se podle zoologů pohybují v našich nejvyšších horách

2. březen 2023 09:26

Správa Krkonošského národního parku potvrdila výskyt vlků v našich nejvyšších horách. Jedna smečka se vyskytuje na polské straně, druhá na české. Pravděpodobně jde o polsko-saskou populaci vlků. Potvrdil to genetický rozbor krve vlčice, která se před čtyřmi lety pohybovala ve středních Krkonoších. Ta byla nalezena v polovině roku 2018 u Vrchlabí.   

Čtěte také

Podle vedení Správy Krkonošského národního parku není setkání s vlkem pro návštěvníky hor nebezpečné. Pokud by člověk vlka potkal, má dát zvířeti prostor pro únik, k zahnání by pak mělo postačit zvýšit hlas, zakřičet, případně i mávat rukama - jednoduše řečeno vlka vyplašit.

Krkonoše se tak staly dalším vlčím teritoriem v České republice. Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl již dříve potvrzen na Broumovsku a také v Orlických horách.

„Vlk byl v Krkonoších vyhuben v první polovině 19. století, ale od roku 2018 se sem opět začal vracet. Nejprve se jednalo o výjimečná pozorování. Od loňského roku je pozorování tolik, že můžeme s jistotou říci, že vlk se v Krkonoších opět usadil,“ uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Vlčí smečku zoologové dlouhodobě sledují v polské části Krkonošského národního parku. Na české straně hor jsou v poslední době pozorování také častá, a to od Harrachova po Žacléř.

Čtěte také

„Pobytové stopy nacházíme po celých Krkonoších. Jsme si jistí jednou smečkou na polské straně hor. Je dost pravděpodobné, že druhou máme usazenou na české straně Krkonoš. Kolik vlků v Krkonoších je, nelze ještě nyní odhadnout,“ dodal Radek Drahný.

Podle něj se vlci do Krkonoš rozšířili zřejmě z polsko-německého pomezí. Zástupci Správy KRNAP dosud nezaznamenali informace, že by vlci v Krkonoších napáchali větší škody na hospodářských zvířatech.

Stabilní populace vlků na Broumovsku doprovázejí útoky na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří farmáři proto požadují odstřel vlků. Podle ochranářů ale vlci plní v naší přírodě důležitou roli, pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 procent vlčí potravy.

autoři: Jakub Vik , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související