Chcete ve svém starším domě nebo bytě snížit spotřebu energií? Můžete na to získat státní dotaci

27. leden 2024 07:44

Plánujete opravit starší dům, ušetřit na energiích nebo snížit spotřebu vody? Návod, jak na takové úpravy získat dotaci, vám mohou dát bezplatné veřejné semináře Státního fondu životního prostředí. V našem kraji nabízeli tento týden pomoc v Jičíně a vedení kraje plánuje uspořádat další semináře také v menších městech. 

Čtěte také

„Přivedlo nás sem to, že budeme rekonstruovat bytový dům a hledáme nějaké úsporné řešení, jak to co nejlépe provést,“ zdůvodňuje slečna Blanka, proč s přítelem přišli na informativní schůzku pracovníků Státního fondu životního prostředí. Ti se ale většinou věnovali rodinným domům.

Tuto mladou dvojici zajímaly především možnosti fotovoltaiky na bytový dům. „Ale je super si to poslechnout a něco nového se dozvědět.

Blanka vítá, že je možné se na cokoliv zeptat a dostane odpověď. Nemusí to potom nikde hledat. „Ten bližší kontakt je lepší než jen online. Ale záleží, pro jakou věkovou skupinu to je. Přijde mi, že třeba pro nás mladší to stačí online, pro starší lidi je asi lepší se takto přímo zeptat.

Úspěšní žadatelé získají finanční prostředky předem a na renovaci mají celý rok.

Na jednotlivé programy jsou alokovány miliony korun

„Já jsem se rozhodl, že v rámci kraje bych tomu chtěl pomoci a pozvat lidi na organizované semináře. Aby si co nejvíce zájemců mohlo vyslechnout z první ruky od kompetentních lidí co je a co naopak není možné v konkrétních případech, a nemuseli za úředníkem jezdit do Hradce Králové, vysvětluje náměstek královéhradeckého hejtmana Pavel Bělobrádek za KDU-ČSL, který nad šířením tohoto programu převzal záštitu.

Čtěte také

Podle něj přichází hlavně lidé se specifickými dotazy. Hodně se o dotace zajímají starší lidí, kteří se v problematice úplně neorientují, protože některé podmínky jsou dost složité.

Někteří to řeší tím, že si najmou odborníka, který jim radí. „Tady se mohou zeptat dříve, než se vůbec rozhodnou do toho investovat svůj čas a potom i peníze. Dozví se, jestli se jim to vyplatí, jaká je s tím spojena administrativa nebo jaká jsou konkrétní řešení jejich dotazů a představ, jak by chtěli využít tuto podporu.

Přednášejícími, kteří přináší informace a odpovědi, jsou pracovníci ze Státního fondu životního prostředí. Právě oni se podílejí na rozhodování o jednotlivých záležitostech a žádostech. Mají tedy dostatečnou praxi v tom, jak mají správně mají žádosti vypadat a co mají splňovat.

Vedení kraje zvažuje, že tyto schůzky naplánuje také v menších městech, kde žije spousta lidí ve svých rodinných domech.

Spustit audio

Související