Cestují s dětmi, vyhýbají se hotelům. Klára a Štěpán Honovi sepsali náš nejlepší cestopis roku 2022

Moji hosté v nejnovějším vydání pořadu “Na cestách”, držitelé už páté Ceny Hanzelky a Zikmunda za knihu Náš evropský deník 2, se vystavují nepohodlí a nejistotě. Už sedm let se každé prázdniny vydávají na cesty - na tu první v “modré plechovce”. Tak říkali v nadsázce svému obytnému vozu, což je také poněkud nadsázka. 

Nejde o klasický karavan s lůžky, kuchyňským koutem i toaletou, které jsme zvyklí vídat. Také o tom bude řeč s pohodovou manželskou dvojicí, která si získává posluchače nestrojenými, bezprostředními reakcemi i myšlenkami.

S Klárou a Štěpánem Honovými jsem se nenudil ani vteřinu a vy, kteří si náš rozhovor naladíte na tom budete určitě podobně…

Zrcadlová kaple Klementina a makrely v Norsku

Čtěte také

V pořadu “Na cestách” uslyšíte například i spontánní reakci Kláry Honové na vyhlášení výsledků pátého ročníku soutěže o Cenu Hanzelky a Zikmunda v úchvatných prostorách Zrcadlové kaple pražského Klementina.

Národní knihovna byla letos poprvé partnerem projektu “Cestopis roku” a knihám se zaměřením na cestování takové spojení rozhodně “sluší”. A já už jsem přímo při vyhlášení knihy Náš evropský deník II. mohl domluvit s vítěznými autory tento rozhovor. A neodpustil jsem si do cestovatelského kufříku na setkání přibalit mezi jiné předměty i uzenou makrelu.

Rybolov, Lochnesská příšera i pastelky

Čtěte také

Makrela v igelitu manžele rozesmála, ale hned věděli, proč jsem ji měl s sebou. V Cestopisu roku 2022 mě totiž mimo jiné zaujala i věta, která hodně vypovídá o přístupu Honových k cestování s dětmi. Píší totiž, že v Norsku chtěli dětem ukázat, jak vypadají skutečné, živé makrely, které do té doby znali jen z obchodního balení.

Proč se vydali na první cestu se třemi dětmi (nejmladší dcerce byly 4 roky) až k severnímu polárnímu kruhu, jaké to bylo plout po jezeře Loch Ness ve Skotsku a z jakého důvodu jsem do kufříku přibalil i pastelky - i na tyto otázky uslyšíte odpovědi na vlnách Českého rozhlasu.

Pojízdný stan a adrenalin

Svému “bydlíku” říká Štěpán Hon pojízdný stan, čímž chce charakterizovat spartánské podmínky rodinného cestování. Je na “hony” vzdálené kempům nebo hotelům, mají raději přírodu, ke které se chovají s velkým respektem.

Při takových cestách Evropou pochopitelně zažívají, vedle kouzelných chvil, také okamžiky nebo celé příběhy napjatější. Říká se jim adrenalinové a také o nich píší v Cestopisu roku 2022 a některé si připomínáme i v rozhovoru. Nejen v už zmíněných destinacích, ale také při rodinném putování v Portugalsku, Rumunsku nebo v Albánii se leccos přihodí…

Píší, fotí, kreslí…

Čtěte také

Kniha “Náš evropský deník II.” s podtitulem “Průvodce Evropou do každé rodiny” je zajímavou a řekl bych skutečnou knihou se vším všudy. Tím narážím na to, že je text o cestách doprovázen výstižnými černobílými fotografiemi (i o černobílé fotografii je řeč). Štěpán Hon je zkušený a výtečný fotograf.

Dále je cestopis ilustrovaný mapami, které jsou dílem jeho ženy Kláry, a navíc je celá graficky propracovaná kniha vložena do pevného kartonového obalu. Což ji chrání, ale vzbuzuje i zvědavost.

Binec, ale cestovatelská pohoda

Podle Štěpána Hona i přitakávání jeho ženy Kláry je někdy jejich rodinné cestování provázeno i “bincem” kolem auta i v něm. Což jim neubírá na pohodovém naladění, jejich děti - které už povyrostly - to stále neodrazuje od společných prázdninových výprav (i když do výběru destinací chtějí hlasitěji mluvit) a tak se zase chystají na cesty.

A my se asi můžeme těšit na další zážitky z putování Honových.

Ty, které mají za sebou si můžete poslechnout v pondělí 15. května jako obvykle po 18:00 na stanicích Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice, případně v rozhlasovém archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související