Cestovatelský kufřík Petra Voldána! Vietnamem do Dračí zátoky, na rýžové terasy i do hadí restaurace

Je tu opět poslední pondělí v měsíci a proto listopadové pokračování pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” jako veřejná nahrávka v Kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové. Zajímavosti o Vietnamu přilákaly neobyčejně mnoho zájemců, kteří zaplnili kavárnu do posledního místečka.

Země s bezmála sto miliony obyvatel v daleké jihovýchodní Asii je nám přitom docela blízko i proto, že takřka v každém místě rádi využíváme - často jako šanci poslední záchrany, když na něco zapomeneme - vietnamské prodejny.

Proto myslím není od věci dozvědět se i v pořadu “Na cestách” víc o životě, historii, kultuře i přírodě ve Vietnamu.

Kónický klobouk jako symbol

To je asi pravda, že typický klobouk z bambusu a palmových listů máme neoddělitelně spojený právě hlavně s obrazem Vietnamu a také dalších asijských zemí. Ale také u většiny lidí přetrvává chybná představa, že kónický klobouk si může posadit na hlavu každý.

Čtěte také

Vlastně může, ale když jsem to udělal při nahrávce pořadu “Na cestách” v Kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové, dopustil jsem se faux pas. Jako většina turistů - typický kónický klobouk totiž patří na hlavu žen. Kdežto muži ve Vietnamu nosí ze stejného materiálu klobouky tvaru, podobného kloboukům klasickým.

V rozhlasovém putování Vietnamem vám povím nejen to - prozradím také, že palmové listy se přišívají na kostru ze 16 bambusových kruhů.

Jeden z divů světa - Dračí zátoka

V rozhlasovém cestování vás vezmu také na vody Tonkinského zálivu mezi vápencové skály Dračí zátoky - Ha Long. Úchvatné skalní útvary ze seznamu světového dědictví UNESCO se dostaly i mezi sedm nových přírodních divů světa.

Čtěte také

Podle mne právem - proplouvat mezi ostrovy, vystupujícími z vody jako kulisy fantastické hry přírody, nasvícené různými formami slunečních paprsků od rána do večera, to je neuvěřitelný zážitek.

Zažít v zátoce Ha Long svítání nebo západ slunce touží statisíce turistů z celého světa, tím spíš ti, kteří mají rádi agenta 007. Měl se tudy údajně prohánět Pierce Brosnan jako James Bond.

Rýže kam se podíváš

Rýže - plodina pro Vietnam doslova klíčová. Proto i my budeme společně na rozhlasových vlnách putovat za doslova ekonomickým fenoménem asijské země.

Stačí připomenout, že Vietnam je v produkci rýže na čtvrtém místě na světě a v tabulce vývozu dokonce druhý. Základní potravina se pěstuje hlavně na plochách v deltách řek (především Mekongu), ale mě při návštěvě Vietnamu zajímala malebně vypadající terasová rýžová políčka.

Rýžový papír, nudle i závitky

Je pochopitelné, že tak jako je u nás populární vietnamská kuchyně, nemůžeme ji pominout ani v rozhlasovém cestování po Vietnamu.

Povím vám tedy, jak se vyrábí ruční rýžový papír, jak se suší rýžové nudle i jak velkým hitem - vlastně nezbytností už tradičně i z historie - jsou ve Vietnamu rýžovary. Znali je tam už dávno před tím, než začali používat elektřinu.

Kešu oříšky a had na talíři

Neví se moc, že Vietnam je největším producentem kešu oříšků na světě. I proto jsem je měl - vedle dalších drobností z Vietnamu - také ve svém cestovatelském kufříku. Ale dostalo se i na poněkud zvláštní gastronomickou specialitu, na hada na talíři.

Čtěte také

Ve Vietnamu totiž můžete v některých vesnicích navštívit i speciální restaurace, kde si vyberete v teráriu hada a toho vám potom v kuchyni připraví.

Jak taková procedura vypadá, co můžete z hada ochutnat, zkrátka, jaké to je když chcete ochutnat dnes už poněkud výjimečnou, ale stále existující zvláštnost vietnamské kuchyně, to se také dozvíte v nejnovějším pokračování pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”.

Stačí si naladit Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice jako obvykle v pondělí po zprávách v 18 hodin kdy otevřu svůj cestovatelský kufřík a můžeme se společně vydat na rozhlasových vlnách na cestu do Vietnamu. Těším se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související