Na lodi po Mekongu s „Vietnamistou“ Zdeňkem Porkertem. Jak přišel k přezdívce Bốc Phét, tedy Kecal?

Cestovatelská talk show pokračuje premiérovým pořadem, jehož hostem je tentokrát na slovo vzatý znalec Vietnamu Zdeněk Porkert. Na internetových sítích je známý jako "Vietnamista". "Kecal" s vazbou na někdejší ČKD Hradec Králové.

Zdeňka Porkerta znám už pár let. Troufám si tvrdit, že život ve Vietnamu, zejména život obyčejných lidí z venkova, z hor, ale i mentalitu národa, zvyky, prostě zemi jako takovou, zná jako málokdo u nás. Proto jsem ho do pořadu pozval. Navíc právě on byl mým rádcem pro projekt týmu České televize Ostrava, se kterým jsme natáčeli ve Vietnamu sérii pořadu "Postřehy odjinud".

Jak se dostal v asijské zemi k přezdívce Bốc Phét - což prý znamená něco jako "kecal", na to jsem se pochopitelně také zeptal. A dozvíte se i, že Zdeněk Porkert má unikátní vzpomínky na instalaci zajímavého zařízení v někdejším ČKD Hradec Králové.

Vietnamem na kole, skútru, se stanem

Čtěte také

Na rozhlasových vlnách budeme cestovat s mým hostem vzdáleným Vietnamem jinak, než drtivá většina turistů. Zdeněk Porkert nejezdí s "cestovkami" a jen výjimečně místy turisticky nejvyhledávanějšími. Naopak.

Často jako místní na kole, skútru, autobusem - nebo jako v případě expedice po kanálech veletoku Mekong - i lodí. Má tak k lidem v horách, ve vesničkách, mezi etnickou horskou menšinou Hmongů, mnohem blíž. Jeho zážitky i vyprávění mají syrový punc autenticity.

Osm dní lodí po Mekongu

Hlavním tématem nového pokračování pořadu "Na cestách" ale je expedice, kterou Zdeněk Porkert zorganizoval v roce 2019. Na staré rybářské lodi, kterou museli opravit a přizpůsobit, se plavili účastníci ojedinělé akce osm dní po kanálech řeky Mekong.

Na cestách s "Vietnamistou" Zdeňkem Porkertem

Mám sice také s těmito kanály zkušenost, ale jak uslyšíte, dočista jinou než "Vietnamista". Na necelých pěti stech kilometrech se mu podařilo nashromáždit unikátní zážitky a zkušenosti. A také si leccos vyzkoušet.

Cihelny jako úly

Bezprostředním podnětem k mému pozvání Zdeňka Porkerta k mikrofonu cestovatelské talk show byly fotografie a video záběry, na kterých jsou ojedinělé stavby. Něco jako domy vysoké včelí úly, které jsou ale ve skutečnosti součástí výroby cihel.

A povíme vám také, jaké to je, když se český cestovatel zařadí mezi ženy, které nosí vypálené cihly na lodě. Po kanálech delty Mekongu cihly začínají cestu za zákazníky.

Delta veletoku jako naše republika

Čtěte také

Tak velká je síť kanálů Mekongu, o které je řeč. Povíme vám zajímavosti o jednom z desítky největších světových veletoků, který je majestátní v závěrečné fázi svého toku čtyřmi asijskými státy. Pramení v Tibetu, z Číny pokračuje Laosem, Kambodžou a končí na území Vietnamu.

Delta Mekongu je údajně velká jako naše republika a tak si asi umíte představit, jak hustá je pavučina kanálů. Že to je prakticky stejná plocha, jako naše republika jen potvrzuje, o jak rozsáhlém a rozmanitém území Vietnamu se Zdeňkem Porkertem mluvíme.

Boj s proudy i kuchyně na vodě

Téměř hodina rozhlasového cestování po Vietnamu a zejména deltou řeky Mekong vás zavede nejen na zajímavá místa. Dozvíte se od nás také, jaké to je bojovat s vodními proudy na kanálech veletoku, co si taková expedice vaří, jak se na síti vodních kanálů podíleli Francouzi a spoustu dalších informací.

Na cestách s "Vietnamistou" Zdeňkem Porkertem

Vietnamista Zdeněk Porkert je zaníceným vypravěčem. Což poznáte, když si naladíte nové vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v obvyklém pondělním čase po 18. hodině. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související