Český volejbal slaví 100. narozeniny. Do Evropy hru přivezli během I. světové války američtí vojáci

22. červen 2021

Volejbal se v Evropě začal hrát zásluhou amerických armád po skončení první světové války a nyní patří vůbec k těm nejoblíbenějším sportům na planetě. A náš český volejbal nebo také odbíjená slaví krásné a kulaté 100. narozeniny.

Jak se bude slavit probereme s předsedou královéhradeckého Krajského volejbalového svazu Václavem Nidrlem a s předsedou Tělovýchovné jednoty Slavie Hradec Králové Jakubem Lejskem.

Václav Nidrle a Jakub Lejsek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste oba hráli nebo hrajete volejbal?
Václav Nidrle: Také jsem volejbal hrával, ale spíš jsem se věnoval bafuňařině. To znamená, že jsem trénoval, rozhodoval a teď funkcionařím. V mých 68 letech už toho moc nenahraji.
Jakub Lejsek: Já hraji volejbal odmala, když jsem tady v Hradci Králové začínal ve sportovních třídách v Základní škole Kukleny a potom postupem času přes dorost jsem se až po chlapy dostal také k bafuňařině. Ale dodnes si rád volejbal zahraji.

Zájem o volejbal je mezi mladými lidmi pořád. Dnes je jen u nás v Hradci Králové zhruba 20 oddílů od mládeže až pro dospělé.
Jakub Lejsek, předseda Tělovýchovné jednoty Slavie Hradec Králové

Jak to bylo s volejbalem u nás a jeho historií? Přivezli ho sem američtí vojáci?
Václav Nidrle: Tak se to traduje, je to pravda. Bylo to na konci první světové války a hlavně začátkem dvacátých let. A od toho se také odvozuje rok 1921 jako vznik organizovaného volejbalu v Československu. První volejbal se hrál v osadách a na školách, organizace YMCA jej hodně propagovala. A postupně se prosazoval jako závodní sport. Zajímavostí je i to, že první volejbalová federace byla dohromady s basketbalem. Až do roku 1946.

Čtěte také

Už tenkrát byla podoba volejbalu stejná, jak ji známe dnes?
Václav Nidrle: Těch forem bylo docela hodně, třeba v Asii se volejbal hrál v devíti lidech. My jsme zvyklí hrát v šesti. Ale samozřejmě pravidla se postupně vyvíjela. Nyní jsou tam úplně nové prvky jako libero, skákaný servis a další záležitosti jako třeba pravidelná rotace hráčů. To samozřejmě v počátcích nebylo.

Kdy se začalo hrát tady v Hradci Králové?
Jakub Lejsek: Já jsem trošku mladší generace, takže toho pamatuji méně, ale co mám informace, tak v Hradci byla průkopníkem zmiňovaná YMCA, tenkrát velká mezinárodní mládežnická organizace, která působí dodnes. Prvními oddíly byli hradečtí sokolové, tradiční kluby DTJ, pak se postupně volejbal rozvíjel i na hradecká předměstí. Důležitý je rok 1965, kdy se spojily kluby Slovan a Žižka a vznikla Slavia Hradec Králové. Dnes je v Hradci Králové zhruba asi 20 oddílů od mládeže až pro dospělé. A nesmím zapomenout zmínit klub Malšovice, ve kterém jsem hrával, ten patří k těm významnějším.

Součástí 66. ročníku Volejbalové Dřevěnice bude i výstava vytvořená ze snímků z historie do současnosti věhlasného turnaje

Které roky patřily k těm nejlepším pro český volejbal?
Václav Nidrle: První mistrovství světa se hrálo v roce 1949, shodou okolností oba naše týmy, jak muži, tak ženy, uhrály stříbro. První mistrovství Evropy bylo v roce 1948 a tam naši muži zvítězili. A největší sláva nastala v roce 1966, kdy se konalo mistrovství světa můžu v Praze a naši ho slavně vyhráli. A v roce 1964 se na olympiádě v Tokiu hrál poprvé volejbal. My jsme tam skončili druzí. Ale od té doby volejbal nabral bouřlivý rozvoj po celém světě, hraje se na všech kontinentech.

Je pořád u nás zájem o volejbal, jako byl právě v dobách jeho největší slávy?
Jakub Lejsek: Myslím si, že posledních 5 let určitě a hlavně u klukovské složky. Před nějakými 8 až 10 lety to nebylo úplně ideální, ale teď po covidové pandemii je návratnost k volejbalu v našem městě, ale i v kraji, téměř stoprocentní.

Čtěte také

Dřevěnice u Jičína, to je taková Mekka českého volejbalu, viďte pane Nidrle? Vy jste odtamtud?
Václav Nidrle: Já jsem přímo odtamtud a už tam pracuji od roku 1975 ve vedení turnaje. My si pořád myslíme, že to je největší volejbalový turnaj v Evropě, ale víme určitě, že je to největší volejbalový turnaj v republice. Každoročně se tam schází 200-300 družstev v 11 jak věkových, tak výkonnostních kategoriích. Letos začínáme 31. července, je to už 68. ročník. Doufám, že covid nám to na poslední chvíli nějakým způsobem nezhatí. Potřebovali bychom teď hlavně restartovat mládežnické soutěže, aby děti, které si skoro celý rok nesáhly na balon, hrát úplně nezapomněly. To je náš největší boj.

Jak a kde se budou kulaté volejbalové narozeniny slavit i další sportovní aktuality si můžete poslechnout v rozhovoru s Václavem Nidrle a Jakubem Lejskem v našem audioarchivu.

Spustit audio