Volejbalistka Helena Havelková: Nejtěžší je začít něco s tělem dělat. Dobrý pocit je pak odměnou

11. červen 2021

Jednu z nejlepších českých volejbalistek současnosti, Helenu Havelkovou, rodačku z Frýdlantu, zdobí výčet angažmá v prestižních klubech, mezi které patří italské Yamamay Busto Asizio, turecký Eczacibaşci Istanbul, čínský Shanghai Volleyball Klub nebo ruský tým Dynamo Moskva.

Se jménem jedné z největších ikon českého ženského volejbalu se pojí zisky titulů z Evropských pohárů i řada ocenění. Mezi nejcennější v její sbírce se počítá zisk titulu v CEV poháru. Helena Havelková je čtyřnásobná držitelka ocenění za nejlepší volejbalistku roku.

Jejím strýcem je bývalý prvoligový fotbalista Daniel Drahokoupil. Za svůj domov nikdy nepovažovala žádné z měst, do kterých ji volejbal přivedl. Vždy se cítila patriotkou, je spjata s krajem, ve kterém se narodila, a kde začala hrát volejbal.

S volejbalem začala nedaleko svého rodného města, v Liberci. Tady v roce 2004 prožila i svůj první start v české extralize. Jako osmnáctiletá si plní svůj volejbalový sen a odchází do zahraničí, kde se jejím prvním angažmá stává na dva roky italský klub Sassuolo.

Po šesti letech strávených v Itálii se Helena Havelková pro mnohé překvapivě přesouvá na jih Ruska, kde podepsala jednoletý kontrakt. Podle vlastních slov chtěla zkusit něco nového.

Lada Klokočníková a Helena Havelková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Potom se přesouvá do tureckého velkoklubu Escacibaşci Istanbul. V létě 2013 si ale přivodila vážné zranění ramene, které jí celou sezonu limitovalo. Také s polským klubem Chemik Police přidává do své sbíky ocenění zlato ze Superpoháru, Polského poháru i Polské ligy.

V roce 2016 odlétá na prozatím nejvzdálenější angažmá, kdy tráví rok v čínském týmu Shanghai Volleyball Club.

Po druhé ruské anabázi se volejbalistka Helena Havelková po dvou letech vrátila na Apeninský poloostrov, zpátky do oblíbené Itálie.

V pátek 11. června si volejbalová česká ikona Helena Havelková povídala s Ladou  Klokočníkovou v pořadu Páteční host.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.