České vánoční zvyky zná většina z nás, jak ale vypadá takový Štědrý den v Polsku, to každý neví

24. prosinec 2019 09:45

Polsko je země vánočních tradic. Svátky jsou zaměřené na soudržnost rodin a lásku k bližnímu. Zvyky se v jednotlivých částech země liší, ve většině rodin ale štědrovečerní večeře začíná lámáním posvěcené oplatky a na stole se objeví dvanáct druhů jídel. Navíc je vždy připravený talíř navíc pro nečekaného hosta. 

Čtěte také

Zvyklostí je ale samozřejmě víc. Darji Šitko, lektorky polštiny žijící v Česku, se na ně zeptal reportér Václav Plecháček. Ta začala popisovat pravý Štědrý den v Polsku.
„Je to především o setkávání s rodinou. Jednou z tradic, která je se Štědrým dnem spojena, je to, že prvním hostem by měl být onen den muž. To by mělo zajistit štěstí pro domácnost na celý rok. Hlavní část oslav je samozřejmě spojena s bohatým pohoštěním. Slavnostní vánoční tabule by měla být složena z 12 druhů jídla."

Darja Šitko upřesňuje, která jídla jsou v Polsku typická při štědrovečerní hostině.
„Večeři začínáme polévkami, což je několik různých druhů. Podobně jako v Čechách jíme hodně ryby. Tou hlavní je samozřejmě kapr. A dále jsou to už různé lokální kombinace potravin, které neobsahují maso."

Staročeská vánoční tabule

12 druhů jídla na polském štědrovečerním stole je stále k dispozici všem stolovníkům, kteří si mohou nabírat podle libosti.
„Jídlo je již připraveno na stole se začátkem večeře. Každý si nabírá na co má chuť, ale je tam taková podmínka, že všichni by měli minimálně ochutnat každý z těch 12 druhů jídla."

Čtěte také

Ve spoustě polských rodin se na vánočním stole objevují potraviny obsahující mák.
„Mohou to být koláče nebo jídlo, které můžeme přirovnat k českým šiškám s mákem."

V České republice se po večeři jde ke stromečku a rozbalují se dárky. V Polsku se tato tradice může někdy lišit.
„Většinou po večeři i v Polsku následuje ona část, na kterou se děti těší nejvíc. Tedy rozbalování dárků pod stromečkem. Ovšem já to nemám z dětství úplně zažité, protože pro mne hlavní dárky nosil Mikuláš už 6. prosince. A teprve až v poslední době se i do naší rodiny dostal zvyk předávat 24. prosince dárky pod stromem."

Štědrý večer končí často odchodem na sváteční půlnoční mši. U nás a také v Polsku.
„Je to stejné. Samozřejmě záleží na rodině a každém z nás. Ale většina lidí chodí na půlnoční mši do kostela," říká Darja Šitko, lektorka polštiny, která posledních pět let žije v České republice.

autor: baj
Spustit audio

Související