Česká pošta plánovala nakoupit a vyslat do terénu desítky vozů Mobilní pošty. Zatím jezdí čtyři

12. únor 2024 08:01

Starostové některých obcí marně žádají o obnovení provozu Mobilní pošty. Službu provozuje Česká pošta a jde o speciálně upravenou dodávku, která zajíždí do obcí bez stále kamenné pobočky. Státní podnik začínal na podzim roku 2020 se dvěma vozy, v plánu jich měl pořídit desítky. K tomu je ale zatím daleko.

Čtěte také

Speciálně upravená dodávka má na boku výdejní okénko. Připomíná přepážku, kterou lidé znají z klasické pošty. Pracovnice pošty má uvnitř počítač, platební terminál, trezor na cennosti, a nechybí ani úložný prostor na pohledy, dopisy nebo balíky. „Všechno, co má klasická kamenná pošta.“

Mobilní pošty mají jízdní řád a pravidelně přijíždí na stanovené místo. Momentálně je mohou využívat například lidé v některých obcích v okrese Beroun a Mělník, tedy ve Středočeském kraji, dále poblíž Brna nebo Hradce Králové.

Na místě dodávky stráví od půl hodiny po hodinu, časy se v některých obcích liší v sudé a liché týdny. Provoz v dané lokalitě je ale časově omezený, nejčastěji na dva až tři měsíce. A právě s tím mají někteří starostové problém.

Čtěte také

„Je škoda, že se dosud Mobilní poštu do obce nepodařilo vrátit, protože si občané na tuto službu zvykli. Začali ji využívat a byli spokojeni, že nemusí cestovat do města s poštovní pobočkou," říká třeba Michaela Vaňková, nezávislá starostka obce Semechnice na Rychnovsku. „Bohužel ale od jara roku 2022 nemáme žádné informace o tom, že by se k nám měla Mobilní pošta vrátit.

Podobně jsou na tom například i ve 12 kilometrů vzdáleném Bačetíně, obci, která službu Mobilní pošty využívala mezi prvními v republice.

„Projektu Mobilní pošty jsem od první chvíle tleskala. Pošta přinesla do obce skvělou službu, říká nezávislá starostka Gabriela Prýmusová.

Čtěte také

Společně se starosty dalších obcí se s Českou poštou neúspěšně pokoušela domluvit trvalou spolupráci. „Tehdy jsme vyvolali společné jednání s Českou poštou. Které však bohužel k obnově této služby nevedlo.

Pošta v té době uváděla, že jde o pilotní projekt, který bude testovat v různých částech republiky a následně vyhodnotí. Prakticky stejně o Mobilní poště mluví i teď. „Plánujeme rozšířit naši flotilu vozů Mobilní pošty. Takže v budoucnu budeme samozřejmě více flexibilní a budeme moci v jeden moment zajíždět do více lokalit, než je tomu v současné době, říká mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Místo desítek dodávek upravených na mobilní přepážky tak má pošta v současné době takových vozů sedm, jen čtyři z nich využívá v obcích bez kamenných poboček, zbylé tři jsou vyhrazené pro mimořádné případy, třeba aby nahradily provoz kamenných poboček, které státní podnik opravuje a jsou tak dočasně mimo provoz.

Spustit audio

Související