Česká obec sokolská v Chlumci nad Cidlinou hledá cesty, jak zachránit dosluhující Sokolovnu

1. únor 2020 10:17

Sokol v Chlumci nad Cidlinou začal jednat s městem o převodu majetku, případně o jiné formě pomoci. Jednání začínají ve chvíli, kdy je potřeba akutně investovat miliony korun do oprav chlumecké Sokolovny. Radnice zvažuje hned několik variant. Město má na záchraně sokolovny velký zájem - jiný podobný objekt, vhodný například pro koncerty, zábavy nebo plesy, totiž v Chlumci není.

Čtěte také

„Sokol provozuje hlavně sportovní a kulturní činnost. A jak všichni víme, tato činnost bohužel není výdělečná. Majetek Sokola je už starý a zaslouží si opravy, které my ale nezvládneme," popisuje situaci starosta České obce sokolské v Chlumci nad Cidlinou Vladimír Maslák.

Konkrétně se v tomhle případě jedná o místní Sokolovnu, bezmála sto let starý objekt, do kterého v posledních letech moc peněz nepřiteklo.

Hned z několika úhlů pohledu se na situaci může dívat Petr Kycelt - na jedné straně nezávislý zastupitel, vedle toho člen výboru chlumeckého Sokola a pak ještě odborník v oboru projektování topných soustav. Právě topení je jedním z velkých problémů.
„Topení už je za svojí životností. Kotel 25 let starý, topná soustava 45 let stará, plechové radiátory. Takže životnost může brzy skončit."

Ze současnosti Sokola - TJ Sokol Hradec Králové, Pražské Předměstí

Starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL je podpoře Sokolům nakloněn a podle jeho slov je na tom podobně i většina zastupitelů. Město už první část pomoci poskytlo.
„Město už schválilo účelový dar 400 tisíc korun na opravu střechy. Dále se Sokol snaží získat peníze i dotací z Královéhradeckého kraje a my bychom dali významný příspěvek. V tomto případě se jedná o výměnu oken ve druhém nadzemním podlaží."

Na opravy budou zapotřebí miliony korun

Problém je v tom, že na většinu nutných oprav zatím neexistují projekty, rozpočet nebo další z pohledu úřadu nutné administrativní kroky. Na radnici tedy vznikly komise, které začínají v těchto dnech pracovat a které mají ještě letos stanovit, co přesně je potřeba udělat a kolik by to mohlo stát.

Čtěte také

Budou to milióny, možná i přes deset miliónů, odhaduje Miroslav Uchytil. Ale město se k tomu podle něj musí postavit.
„Tu budovu musíme vnímat, že je naše. Protože do ní chodí stovky dětí a dospělých. Bylo tomu tak v minulosti a musí to tak zůstat i v budoucnosti. Protože město jiný takový společenský sál nemá."

V sokolovně jsou vedle samotné tělocvičny se zázemím i další prostory - byt správce, dalších momentálně prázdných 150 metrů čtverečných bývalé městské knihovny, restaurace nebo klubovna billiardu. Prostory se dají využívat i na kulturní akce, plesy nebo taneční, jenže příjem z pronájmu pokryje podle Sokola v lepším případě energie a někdy ani to ne.

Město zvažuje dvě možná řešení - buď majetek bezúplatně převezme a pak se o něj bude starat jako o vlastní nebo bude průběžně poskytovat další účelové dary. Kterou cestou se radnice dá by mělo být jasno ještě letos.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související