Chlumec nad Cidlinou přišel na levný recept, jak dostat popíjející bezdomovce z centra města

25. březen 2019 10:50

Po řadě konfliktů s bezdomovci holdujícími alkoholu v centru města a po nepříjemných situacích z minulých let, kdy strážníci prakticky neměli šanci zakročit, přišla chlumecká radnice s jednoduchým, ale nejspíš účinným nápadem. 

„Vezmete alkohol tester, dáte ho do flašky a pumpujete. A ono to bere vzduch z lahve,“ popisuje jedna ze strážnic Městské policie v Chlumci nad Cidlinou velmi jednoduchý princip levného zařízení, které městu patrně pomohlo vyhrát boj s popíjejícími bezdomovci v centru.

Kontrola dodržování vyhlášky o pití alkoholu na vyhrazených místech nebyla donedávna prakticky možná, říká starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL. „Protože jsme doposud nevěděli, jak prokázat, že se jedná o alkohol. Dosud ta lahev byla vždy předmět podezřelý z páchání přestupku.“

A tak si v Chlumci zkonstruovali přístroj, ve kterém propojili obyčejnou ruční pumpu s detekční trubičkou, dostupnou v běžné lékárně za pár korun. Alkohol dokáže odhalit během okamžiku.

bezdomovec

A pak už mají policisté pravomoc větší, vysvětluje Miroslav Uchytil. „U otevřené lahve, například i pivem, se dá bezpečně zjistit, že se jedná o alkohol, a to během několika vteřin. Jakmile se alkohol prokáže, už ona lahev není předmět podezřelý z páchání přestupku, kde byl policista dosud bezmocný, ale stává se předmětem, kterým byl spáchán přestupek. A ten je policie oprávněna okamžitě odebrat.“

A protože bezdomovci toho moc nevlastní a lahve s alkoholem jsou pro ně často jediným majetkem, na kterém jim záleží, přestali se po pár kontrolách strážníků v centru Chlumce nad Cidlinou s pitím v ruce objevovat.

S kontrolami začala městská policie na podzim loňského roku, stihla jich jen pár, ale účinek se dostavil téměř okamžitě.

Podle strážníka Miroslava Krojidla se opravdová účinnost ukáže až teď, kdy se znovu oteplí. „Oni byli nějakým způsobem překvapeni a začali se nějak chovat. A potom přišla zima, kdy tady nepopíjeli, ani když jsme kontroly neprováděli. To oni v zimě nedělají. Ten obrázek tedy není ještě tak dlouhodobý, abychom mohli stoprocentně říct, že jsme odstranili bezdomovce popíjející alkohol z míst, kde se to nesmí.“

Jiné metody boje s popíjením alkoholu na veřejnosti podle starosty Miroslava Uchytila nezabíraly: „Oni pokutu žádnou nezaplatí, ani ve správním řízení. Bojí se pouze toho, že jim ten alkohol někdo zabaví.“

Případné zabavení alkoholu má ještě dohru – do města musí přijet zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a zadržený alkohol odborně a oficiálně zlikvidovat. Zatím se ale podle starosty zdá, že cest do Chlumce budou mít méně a méně.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související