Češi berou spoření na důchod víc do svých rukou. Jaké máte možnosti a s čím je třeba počítat?

22. říjen 2019

Zvedá se zájem o doplňkové penzijní spoření v účastnických fondech, ve kterých nyní zhodnocuje vklady přes 1,06 milionu lidí. A další střadatelé přibývají. Potvrzuje to Asociace penzijních společností. Celkově mají Češi v penzijních fondech na stáří připraveno přes 468 miliard korun.

Finanční poradce Radek Šejvl v naší radioporadně na téma: penzijní spoření ke konci roku.

Letos slavíme 25 let od vzniku penzijního připojištění, kdy si s podporou státu můžete spořit na penzi.

Čtěte také

Podle celkového počtu 4,4 milionu spořících občanů jde o velmi oblíbenou formu střádání. Čím dál více lidí však řeší, jakým způsobem peníze ze své penzijní smlouvy vybrat, aby to pro ně bylo co nejvýhodnější.

Dnes lze spořit na penzi přes původní penzijní připojištění, ze kterého se staly tzv. transformované fondy a od roku 2013 také přes nové doplňkové penzijní spoření. Obě tyto varianty skýtají stejné příspěvky od státu, stejné daňové úlevy, možnost příspěvku od zaměstnavatele a podobné možnosti výběru úspor.

Správným postupem při ukončování penzijního spoření můžete ušetřit i desetitisíce korun, říká finanční poradce Radek Šejvl.

Spoření na důchod je možné ukončit několika způsoby, má to však vliv na to, k jakému krácení naspořených peněz dojde.

Jednorázový výběr

Peníze lze získat formou jednorázového výběru za podmínky, že smlouva byla v platnosti alespoň 60 měsíců (to je pět let) a účastník dovršil věk 60 let. V takovém případě je nutné zaplatit daň ve výši 15 % z výnosů a z příspěvku zaměstnavatele.

Výplata penze na období 9 let a méně - v tomto případě už musíte zaplatit patnáctiprocentní daň pouze z výnosů.

Jana Kudyvejsová a Radek Šejvl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Výplata penze na období 10 a více let - výplata je osvobozená od všech daní a účastník získá celou hodnotu svých úspor. Pokud by náhodou zemřel, zbývající část bude předmětem dědického řízení.

Výplata odbytného - znamená, že smlouvu ukončíte dříve než v 60 letech. V takovém případě musíte státu vrátit všechny benefity, protože jste porušili základní princip penzijního spoření, a to spoření na důchod. Takže přijdete o státní příspěvek, zaplatíte daň z výnosů a z příspěvku zaměstnavatele, a pokud jste si odečítali zaplacené příspěvky od základu daně, vracíte tyto úspory za posledních deset let. Do minusu sice nepůjdete, ale veškeré úlevy vrátit musíte. Pozitivní je, že z případných příspěvků zaměstnavatele nemusíte vracet úspory na sociálním a zdravotním pojištěním.

Výplata penze je zvýhodněná

Výplata úspor formou penze je z pohledu státu bezpečnější, proto je také daňově zvýhodněná. U penze kratší než deset let budete platit daň pouze z výnosu a u penze nad deset let se daním vyhnete úplně.

Čtěte také

Faktorem ovlivňujícím způsob výběru vašich úspor je také váš celkový majetek a jeho rozložení. Pokud jsou vaše úspory v penzijním spoření jediné, které máte, pravděpodobně budete volit jednorázové vyrovnání. Pokud ovšem tvoří pouze část, nebude vadit, když si starobní důchod navýšíte o pravidelnou výplatu penze.

Způsob ukončení smlouvy je potřeba správně promyslet a zvážit všechny okolnosti. Co je výhodné pro jednoho, nemusí být výhodné pro druhého. Pokud budete postupovat rozvážně a o všech možnostech se informovat u své penzijní společnosti nebo finančního poradce, úspory jistě využijete tím nejlepším způsobem.

Celou radioporadnu s Radkem Šejvlem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související