Čas má pro nás plné kapsy překvapení. V Novém Městě nad Metují chystají novou expozici hodinářství

22. březen 2021 08:37

Muzeum v Novém Městě nad Metují připravuje novou expozici hodin a hodinek. Bude odkazovat nejen na tradici místní výroby legendárních hodinových strojků, ale i na to, jak čas vnímali naši dávní předkové. Slyšeli jste někdy například o vodních hodinách?

Čtěte také

Vcházíme do prostor infocentra v Novém Městě nad Metují, kde bude nová expozice hodinek. A ptáme se autorky Andrei Kecové co se tady vlastně připravuje?

„Chystáme hodinářskou expozici, kde se budeme zaměřovat nejen na hodinářskou historii ve městě. V první části interaktivního sálu představíme návštěvníkům historii času a proč se lidé vlastně snažili změřit čas."

„Potom se dostaneme ke starším měřidlům, což byly například vodní hodiny. Úplně nejstarší jsou sluneční. A pak to byly třeba svíčkové nebo olejové hodiny."

Původní hodinový stroj

Je tu s námi také Jiří Hladík, ředitel zdejšího muzea. Jaké další novinky se do nové turistické sezóny chystají?

Čtěte také

„Doufám, že budeme moci brzy otevřít, protože máme připraveno několik zajímavých věcí. V loňském roce, během doby, kdy jsme měli zavřeno, tak jsme některé expozice vymalovali a až se otevře, tak bude mít veřejnost možnost v historickém sále vidět inovovanou historickou expozici našeho města."

„Potom máme také nachystáno několik výstav, tak doufáme, že během jarních měsíců se situace trošku uklidní a budeme je moci zájemcům zpřístupnit," dodává Jiří Hladík.

Nová interaktivní hodinářská expozice bude v Novém Městě hotová do konce června letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související