Byli jsme u začátku bezplatného antigenního testování na covid-19 v hradecké fakultní nemocnici

16. prosinec 2020

První stovky lidí mají za sebou bezplatné antigenní testování na covid-19. Dobrovolné plošné odběry začaly v České republice ve středu 16. prosince ráno a potrvají do poloviny ledna. Každých pět dní se jich může zúčastnit každý, kdo má zdravotní pojištění. Kromě dosavadních odběrových míst testují i někteří praktičtí lékaři. 

Čtěte také

Například v královéhradecké fakultní nemocnici absolvuje většina lidí testování z auta. Stejně jako náš reportér Ondřej Vaňura.

Je devět hodin dopoledne a přijíždím k areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Jsem tu objednaný na antigenní test.
„Poprosím vás rodné číslo. Ráno tu byla chvilku panika, protože jak sem jezdí na testy indikovaní lidé a samoplátci, tak příjezd na chvíli ucpali. Ale už je to dobré. najeďte si do levého pruhu," říká pracovník strážní služby u vjezdu do areálu.

Čtěte také

Hradecká fakultní nemocnice musela podle mluvčího Jakuba Sochora posílit kapacitu odběrového místa. Teď zvládne udělat až 500 antigenních testů denně.

Je 9:27 hodin a dostávám se na řadu. Přichází zdravotnice v bílém ochranném obleku, s ochranným štítem na obličeji.
„Omlouvám se, že to chvilku trvalo. Poprosím vás o jméno a můžu vidět kartičku zdravotní pojišťovny? Provedeme výtěr z obou nosních dírek. Dejte si respirátor pod nos a nechejte zakrytá ústa."

Čtěte také

„Zakloňte hlavu. Jeden výtěr a druhý, máte to za sebou. Výsledek bude znám za půl hodiny. Můžete si počkat ve voze na záchytném parkovišti."

Protože už mohu srovnávat, tak pro člověka, který jde na odběr, není v podstatě žádný rozdíl, jestli jde na PCR test nebo na antigenní testování. Samotný odběr je stejně nebolestivý, ale současně trochu nepříjemný.

Půlhodina utekla a jedu zjistit výsledek

Výsledek mého antigenního testu je negativní, stejně jako pána stojícího vedle mne.
„Je to úleva. Super."

Odkaz na rezervační systém Fakultní nemocnice Hradec Králové

Termíny v rezervačním systému na bezplatné antigenní testování na následující dny na webových stránkách hradecké fakultní nemocnice ještě jsou volné. Ale například ve dnech od 21. do 26. prosince už je vše úplně obsazeno. Plošné antigenní testování v České republice skončí 15. ledna 2021.

Interaktivní mapu míst, kde se můžete nechat otestovat, najdete na webových stránkách ministerstva zdravotnictví.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.