Protiepidemická opatření ekonomicky zasáhla i soukromé zoologické zahrady, zvěřince a zooparky

15. prosinec 2020 11:53

Soukromé zoologické zahrady zažívají těžké období. Přišly o návštěvníky, jejich majitelé navíc často nedosáhli ani na některý z vládních záchranných balíčků a dostali se tak do velmi složité ekonomické situace.

„Teď už víme, že jedeme na krev," právě tak popisuje současnou situaci Lucie Ježková, lektorka výukových programů v Zooparku Stěžery.

Čtěte také

Návštěvnost letos podle ní letos klesla asi o 40 procent, o bezmála 200 tisíc korun navíc Zoopark přišel kvůli rušení výukových programů pro děti.
„Školy a školky přijedou k nám, seznámí se se zvířaty, mohou je krmit, dozví se spoustu informací a samozřejmě také jak o zvířátka pečovat."

Když se zhorší počasí, nabízí zoopark výukové programy přímo na školách. Ani ty teď nejsou možné.
„A tam s sebou bereme hada, ještěra a ježka."

Čtěte také

Zoopark tak zastavil veškeré plánované investice, odložil i už domluvený převoz tapíra, který měl být novou návštěvnickou atrakcí.

Nejhorší je podle Lucie Ježkové současná nejistota, není totiž jasné, jestli se podobná situace nebude opakovat i v příštím roce.
„My nevíme kdy to skončí. Kdyby nám řekli, že je to na měsíc, tak si všechny naše finance rozplánujeme a vydržíme."

No a podobně mluví také Martin Weber, spolumajitel farmy Wenet u Broumova. Farma je právně vedená jako spolek a nemá tak nárok na žádné kompenzace.
„Kdyby to trvalo déle, tak už by to asi byl problém."

Čtěte také

Farma prý letos přišla o dvě třetiny příjmů.
„Protože nebyla jarní hlavní sezóna, do poloviny června jsme byli uzavřeni, takže jsme přišli o veškeré školy a školky, které byly nasmlouvané."

A stejné je to i jinde. Například Minizoo patřící pod zámek Častolovice letos podle kastelána a správce zvěřince Zdeňka Bachmana přišla asi o 400 tisíc korun. I tam proto odloží úpravu některých výběhů a pořízení nových zvířat.

Spustit audio

Související