Budova centrály banky ČSOB v Hradci Králové je mimořádně ohleduplná k životnímu prostředí

23. září 2021

Lokalita u kongresového centra Aldis v Hradci Králové se po několika letech dočkala využití. U řeky Labe totiž vyrostla regionální centrála banky ČSOB. Jde o budovu, která patří mezi nejmodernější ve městě. Přímo na místě zjišťovala aktuální informace reportérka Michaela Vančurová. 

Budova se vyznačuje tím, že je mimořádně ohleduplná k životnímu prostředí. Když jsem mluvila s architektem Romanem Brychtou, který měl projekt na starosti, tak mi řekl, že to trochu sedí do toho, jak on sám architekturu vnímá.

Čtěte také

Podle něj totiž architektura není pouze o domě, ale je hlavně o tom, co ten daný dům udělá právě se svým okolím.

Jak tedy konkrétně bude budova ohleduplná k životnímu prostředí?

Jde o to, že budova je vytápěna a chlazena tepelnými čerpadly. Jako zdroj energie slouží 107 energetických vrtů, které jsou hluboké až 200 metrů. V praxi to znamená, že energie k vytápění a k chlazení je odebírána ze země a prostřednictvím systému, který zahrnuje tepelná čerpadla, používá právě tu energii v budově.

Zároveň na střeše budovy je až 120 centimetrů tlustá vrstva substrátu neboli upravené zeminy, kde rostou keře nebo květiny.

Čtěte také

Není to ale jenom dekorace a místo pro relaxaci, ale substrát bude vytvářet tepelný kryt a střecha se tak v létě nebude rozehřívat. Zároveň se také v zemině zdržuje dešťová voda a dochází ke zlepšování mikroklimatu.

Kolik se do centrály ČSOB v Hradci Králové vejde zaměstnanců?

Komplex má celkem pět nadzemních podlaží a pojme více než 1000 zaměstnaců. Zároveň jsou tady dvě podzemní podlaží, které slouží například pro parkování vozidel.

Ovšem budova nebude sloužit jen zaměstnancům banky, ale široká veřejnost zde najde například stravovací služby.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka