Broučkovým domem na náměstí v Náchodě vás zkušeně provede husitský velmož Jan Kolda ze Žampachu

13. květen 2021 08:40

Broučkův dům na náchodském náměstí nabízí návštěvníkům v letošní sezoně několik novinek. Tou hlavní je virtuální průvodce, který pomůže lidem zorientovat se v muzejních expozicích. Navíc je má hravou formou upozornit na zajímavosti, které by třeba jinak mohli přehlédnout. 

Velké červené dveře, Broučkův dům na náměstí v Náchodě. Je tu cedulka s nápisem: Dveře jdou špatně otevřít, nebojte se vstoupit. A také velká cedule oznamující: Otevřeno.

Čtěte také

Přivítal nás autor virtuálního průvodce Jakub Truhlář. Co nás tedy čeká, kdo povede prohlídku?
„Expozicí vás provede Jan Kolda ze Žampachu, což byl husitský velmož, který pobýval na zdejším náchodském zámku. Byl takovým v uvozovkách vládcem tohoto města v 15. století. Tak mne napadlo použít právě jeho postavu jako průvodce historií a expozicí. A návštěvníci se jeho prostřednictvím dozví i různé zajímavosti, které by jim třeba jinak zůstaly ukryté."

„Na konci chodby vás už přivítá postava Jana Koldy ze Žampachu, která ukazuje cestu. Od začátku historie až po novověk. Komunikuje s návštěvníky prostřednictvím textů v komiksových bublinách."

Broučkův dům na náchodském náměstí nabízí návštěvníkům v letošní sezoně několik novinek

Tato historická postava nově provází celou expozicí Muzea Náchodska v Broučkově domě.

Andrea Kösslerová vysvětluje, že jde mimo jiné také o reakci na opatření, že do expozic nyní nesmí vstupovat skupinky turistů s opravdovým průvodcem.

Čtěte také

„My jsme už delší dobu přemýšleli, jak expozici zejména pro malé děti ozvláštnit. Nakonec i kvůli pandemii vznikl virtuální průvodce, s jehož pomocí si můžete muzeum projít a získat základní informace."

Procházeli jsme kolem stojanů, na kterých je připomenuta jedna podstatná část náchodské historie. To je také novinka letošní sezóny.

Podrobnosti o ní ví Mariana Poláková.
„Na chodbě jsou velkoformátové fotografie a v dalších místnostech potom tvorba rodiny Landsbergerů, která je spojena s Náchodem tím, že si jejich synové zde vyhlédli dvě sestry za manželky z rodu Hitschmannů, také to byli náchodští textiláci židovského původu, takže vzniklo veliké textilní impérium."

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

Broučkův dům na náměstí v Náchodě, kde sídlí Muzeum Náchodska, je otevřen pro návštěvníky denně kromě pondělí. Až do 14. května je vstup zdarma.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související