Muzeum Náchodska vyhlásilo sbírku dobových materiálů do nové dobrošovské expozice. O co má zájem?

6. září 2020 08:07

Muzeum Náchodska shání dobové materiály pro připravovanou expozici v pevnosti Dobrošov. Ta bude umístěna v novém návštěvnickém centru, na kterém v těchto dnech pracují řemeslníci. Vedení muzea proto oslovilo pamětníky a jejich potomky s prosbou o pomoc. 

Lidé mohou v těchto dnech nosit do Muzea Náchodska nejrůznější materiály související s pevností Dobrošov. Není to ovšem první sbírka tohoto typu, kterou muzeum vyhlásilo.

Čtěte také

Zástupce ředitele Jan Tůma nám sdělil, jak se muzeu osvědčilo oslovit veřejnost.
„Nám se to velmi osvědčilo. Už jsme uspořádali několik takových sbírek. Byla to například sbírka s názvem Oblečte Dannyho. A pokaždé jsme z oné sbírky uspořádali také výstavu. A ujalo se to takovým způsobem, že sbírky skončily, ale lidé neustále přicházejí s novými a novými předměty, které doma najdou.

Věci, které tedy lidé přinesou, jsou zápůjčky nebo je občané přenechávají muzeu k dispozici?
„Jedná se opravdu o dary. Sbírka je nastavená tak, že lidé darují muzeu ony předměty.

Aktuální sbírka se týká Dobrošova

Správce pevnosti Dobrošov Martin Meřinský zná podrobnosti současné sbírky.
„Máme připravenu určitou koncepci expozice a sháníme do ní materiály. Ovšem nebráníme se ani věcem, které zatím třeba neplánujeme, ale mohly by nás mile překvapit. Primárně sháníme zejména fotografické nebo filmové historické materiály. Ale přivítáme i trojrozměrné, fyzické předměty. Cokoliv lidé donesou, tak za to budeme rádi.

Pevnost Dobrošov nedaleko Náchoda

A hned ještě doplňuje.
„Zajímají náš všechny věci, které se nějakým způsobem vztahují k československému opevnění, ale může to být i evropské opevnění z jiných zemí. A nebo předměty, týkající se československé armády z doby první republiky.

Čtěte také

Z historického hlediska jde o poměrně krátký časový úsek. Ale z lidského hlediska je to docela dlouhá doba, protože už mezi námi není mnoho pamětníků, kteří by tuto dobu aktivně zažili .
„To je pravda. Většinou se jedná už u pozůstalé a potomky oněch lidí, kteří měli československé opevnění bránit nebo ho stavěli.

Co se tedy přesně chystá v nové expozici o pevnosti Dobrošov?

„Součástí návštěvnického centra bude i menší kinosál. A do něj bychom rádi připravili zhruba patnáctiminutový film o zdejším opevnění, o historii Náchodska. Měla by to být součást prohlídky pro návštěvníky a snažíme se, aby to bylo co nejzajímavější. Proto sháníme co nejvíc historických materiálů, dodává Martin Měřinský.

Předměty, které se nějakým způsobem dotýkají opevnění na Náchodsku, mohou lidé přinášet do Muzea Náchodska kdykoliv. Sbírka není nijak časově omezená.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související