Brambory plněné tuňákem. Skvěle chutnají a navíc uděláte i něco pro své zdraví

Tuňáků v konzervě na trhu seženete nespočet druhů a značek. Nakupovat tuňáka je tak trochu jako kupovat zajíce v pytli. Do konzervy nevidíte, navíc byla ryba ulovená i zpracovaná tisíce kilometrů daleko. Vyplatí se proto spoléhat na paměť a vědět se kterou značkou máte nebo naopak nemáte dobrou zkušenost.

Tuňák je ryba z čeledi makrelovitých rozšířená v Atlantickém oceánu, Středozemním moři a Černém moři a chovaná také v chovech poblíž Japonska. Dosahuje běžně délky 2-2,5 metry při váze mezi 225 a 250 kg. Jde vskutku o rybu lahůdkovou, jejímž velkým kladen je mimo jiné i nízký počet kostí, které u dalších druhů od konzumace lidi často odrazují.

Tuňák je jednou z nejběžněji lovených ryb. Ze syrového masa se připravuje japonské jídlo suši. Právě v Japonsku končí 80 procent vylovené populace tichomořského tuňáka obecného.

Konzumace tuňáka pomůže nejen zdraví, ale také půvabu. Látky v něm obsažené totiž zlepšují kvalitu vlasů a nehtů a zmírňují projevy lupénky. Velký podíl na tom má také fosfor, důležitý pro zdraví zubů.

Z konzervovaného tuňáka se dají připravovat kvalitní a chutná jídla či svačiny.

Co budete dnes potřebovat:

4 velké brambory
olivový olej
hrubá mořská sůl
3 jarní cibulky
1 plechovka tuňáka v olivovém oleji
1 kelímek bílého jogurtu
½ skleničky majonézy
1 lžička Dijonské hořčice
pár kapek citronové šťávy
sůl
pepř
petrželka a pažitka

Tuňák, ilustrační foto

Postup přípravy brambor plněných tuňákem:
Brambory důkladně omyjeme a dobře osušíme. Pak je potřeme olivovým olejem a obalíme solí. Vyskládáme na mřížku a v troubě vyhřáté na 200 °C upečeme. Mezitím v misce smícháme jemně nakrájenou cibulku, tuňáka, jogurt, majonézu a hořčici. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a přidáme asi polovinu bylinek. Brambory vyndáme, natrhneme a naplníme tuňákovou směsí. Posypeme bylinkami a ihned podáváme.

rybolov, rybáři, tuňák, ryba

Naše tipy:

Malý tip na nákup tuňáka. Dejte si především pozor na druh ryby. Tuňáky (Thunnus) už jsme skoro vyhubili (proti původním stavům jich je v Atlantském oceánu už jen 15 %), proto se za tuňáka smí vydávat i tzv. tunec pruhovaný (rod Euthynus). O pravého tuňáka ale ve skutečnosti nejde.

Další tip závisí na tom, jak ekologické cítění máte a jak máte rádi delfíny. Průmyslový způsob rybolovu totiž delfíny využívá k vytipování míst, kde se tuňáci vyskytují. Lodě pak tuňáky i delfíny obklíčí a uzavřou je do speciálních sítí. Tito rybáři nerozlišují mezi tuňáky a delfíny a vyloví a zabijí všechny ryby. Chcete-li jíst tuňáky od rybářů, kteří neloví delfíny, nakupujte výrobky označené jako "Dolphin Safe" nebo "Dolphin Friendly".

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka