Botanici našli na Rychnovsku vzácnou tropickou rostlinu. Salvia hispanica je nenápadná jednoletka

5. prosinec 2020 08:32

Na Rychnovsku se objevila vzácná tropická rostlina. Jde o nenápadnou jednoletku, kterou dobře znají vyznavači zdravé výživy. Kromě Rychnova ji botanici našli ještě v jedné lokalitě východních Čech a to v Pardubicích. Její semena se do země dostala pravděpodobně při jarních povodních. 

Čtěte také

S botanikem Muzea Orlických hor Janem Doležalem jsme sešli dolů k řece. Jsme v Rychnově nad Kněžnou, kousek od mostu, přes který vede silnice.

„Jsme kousek od bývalého autobusového nádraží v Rychnově nad Kněžnou a stojíme právě na břehu řeky Kněžná. A když půjdeme ještě kousek dál, tak dojdeme na takový drobný náplav, kde se mi podařilo objevit exotický druh, který se jmenuje latinsky Salvia hispanica."

To laikům příliš neříká, ale český název rostliny už mnohé objasní.
„Český název zní šalvěj hispánská. Nebo když řekneme synonymum latinského názvu Salvia chia. Už ono druhové jméno chia bude lidem jistě něco říkat."

Chia semínka. Kdo fandí zdravé výživě, tak už samozřejmě tuší. My se teď po této rostlince jdeme poohlédnout.
„V noci nám trošku mrzlo, takže tady vidíme rostlinku s takovými trošku zčernalými listy. Ona to je opravdu velice exotická, tropická rostlina, která roste ve střední Americe od středního Mexika po Guatemalu. A teď tedy v okolí Rychnova nad Kněžnou."

„Byl to první nález ve východních Čechách. Jinak poprvé v České republice byla nalezena v roce 2013 na náplavech Vltavy v Praze."

Jak se rostlina objevila v Rychnově?

„Rostlina potřebuje dotaci semen do přírody, aby u nás rostla. Takže to jistě souvisí s oblibou zdravé výživy v současnosti. Když semínko projde trávicím traktem, tak se mu vůbec nic nestane.

Čtěte také

A do přírody se dostává většinou po povodních, když zkrátka velká voda vypláchne nějaké jímky a odpadní voda se dostane do přírody."

Je to dobře, že tady něco takového roste? Protože z botanického hlediska sem zkrátka tato rostlina nepatří.
„Je to spíš takový exotický návštěvník. Rostlina pochází z tropických oblastí a mrazy ji spolehlivě ničí."

Kdo by chtěl jít hledat rostlinky chia semínek, tak se může v příštím roce opět vydat někdy v červnu, kdy budou v přírodě klíčit. Pokud se tam ovšem budou nacházet.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související