Křivatec rolní vykvetl na Rychnovsku. Botaniky výskyt vzácné rostliny překvapil

7. duben 2020 10:41

Křivatec rolní - to je název nenápadné jarní květiny, kterou jste mohli dosud vidět jen zřídka. Jde totiž o chráněnou a vzácnou rostlinu. Letos ale překvapila botaniky například na Rychnovsku. Tam se objevila totiž i na místech, kde v předchozích letech nerostla. Jde například o Týniště nad Orlicí, kde vykvetla v jediném trsu u památečního dubu. 

Botanik Galerie a muzea Orlických hor Jan Doležal nás zavedl na místo, které je blízko civilizace a přesto se tu vyskytuje velmi chráněná rostlina.

Čtěte také

„Jsme tu kvůli křivatci rolnímu. Je to drobná, žlutě kvetoucí rostlinka. Tady k ní právě přicházíme. Když se sehneme a podíváme se na ni podrobněji, tak ona nám může připomínat další druhy křivatců, které jsou u nás poměrně běžné," říká Jan Doležal.

A hned doplňuje.
„Když se ale podíváme detailněji, tak vidíme, že celá rostlina je velice hustě a krátce chlupatá. Takto se od dalších druhů křivatců odlišuje. Jedná se tedy o velmi vzácný křivatec rolní. My si to můžeme porovnat, protože tady asi metr od nás roste křivatec luční."

Křivatec luční není tak bohatý v květenství

„Přesně tak, má těch květů méně a je také sivě zelený. Když se na něj podíváme, tak je vidět, že ta rostlina je celá lysá, není vůbec chlupatá."

Křivatec rolní vykvetl na Rychnovsku

Jaký to byl pocit, tak vzácnou rostlinu tady spatřit? Protože zde snad ještě nikdy nebyla viděna.

Čtěte také

„Je to tak, v Týništi nad Orlicí se mi ještě křivatec rolní nikdy najít nepodařilo. Měl jsem z toho o to větší radost, protože necelých sto metrů odtud bydlím a pravidelně tudy chodím. Tak mne velmi překvapilo, že zde letos křivatec rolní vykvetl."

Čím je to způsobeno, že se taková vzácná květina někde po mnoha letech objeví?

„Je to možná způsobeno tím, že poslední léta jsou hodně suchá a trávníky jsou více rozvolněné. A přeci jen byla také mírnější zima, řekněme i trošku vlhčí. Tedy možná i tohle křivatci pomohlo."

V čem je křivatec rolní vzácný? Tím, že roste tak málo?

„Ano. V minulosti to byl velice hojný plevel na polích. Ale jak došlo k používání herbicidů a hluboké orbě, tak byly cibulky křivatce vyrývány a zasychaly."

Klečíme na zemi pod krásným památným dubem. Kdybychom se rozhlédli po okolí, viděli bychom tuto žlutou krásu i na jiných místech?

Křivatec rolní vykvetl na Rychnovsku

„Tady ji určitě uvidíme, ale bude to pouze v takovém sterilním stavu. Zde je vidět nenápadný trávník, je to nějaká lipnice či kostřava. Ale když se podíváme na bázi onoho lístku, která je pod zemí, tak můžeme vidět, že je krásně jemně chlupatá. Je to velmi nenápadné a i botanik, který křivatec zná a umí ho určovat, tak ho v takovém porostu může velmi lehce přehlédnout," dodává Jan Doležal.

Kdo by chtěl vidět tuto vzácnou rostlinku na vlastní oči, tak v květu bude ještě přibližně dva týdny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související