Borovice na Královéhradecku ničí škůdci. Lesy jsou poškozené nejvíc v historii a léčba neexistuje

19. srpen 2021

V některých částech republiky se výrazně zhoršuje stav borových lesů. Stromy totiž napadají škůdci, velké problémy podle majitelů lesů způsobuje především jmelí bílé. Tento poloparazitický keřík je sice oblíbenou vánoční dekorací, aktuálně má ale na svědomí milionové škody například na Královéhradecku. 

Borový les nedaleko Třebechovic pod Orebem prochází jeho správce Ladislav Šimerda společně s pracovníkem Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti Františkem Lorencem.

Čtěte také

„Škody jdou do milionů. Nejhorší je to v koruně a je otázkou, jestli to ten strom přežije, protože to napadení je velice intenzivní," vysvětluje Ladislav Šimerda.

Napadená je drtivá většina porostů a to i těch relativně mladých. Jmelí bílé působí jako cizopasník, ze stromů odčerpává živiny a to vede k jejich odumírání.
„Léčit to bohužel nejde, je to pro nás opravdu až devastující."

Problémy se škůdci mají i majitelé borových lesů v jiných částech republiky, situaci proto monitorují i výzkumníci, mezi nimi také zmiňovaný František Lorenc.
„Tady je jedna z nejhorších lokalit co se týče napadení stromů jmelím. Srovnal bych to s jihomoravskými Valticemi, ale tady je to horší v tom, že jmelí je víc na mladých lesních porostech, například kolem třiceti nebo čtyřiceti let."

Borovice lesní napadená jmelím bílým

Potíže se škůdci mají borovice kvůli vysokým teplotám a dlouhodobému suchu. Také proto poklesla hladina podzemních vod a kořeny stromů na ni nedosáhnou.

Čtěte také

Pracovníci výzkumných ústavů se snaží zjistit k problému co nejvíc podrobností.
„Chceme podchytit a hledat zákonitosti ve výskytu podkorního hmyzu, houbových chorob u borovice lesní, listožravého hmyzu a právě jmelí."

Škody na borovicích, způsobených suchem a škůdci, eviduje i státní podnik Lesy ČR. Jeho pracovníci tak jen letos vytěžili zhruba 300 tisíc suchých borovic.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.