Biskup Pechanec: Bojovnost a nasazení, víra v dobro. Chuť obětovat se. To společnost stále potřebuje

7. červenec 2021

Dříve se svátek Cyrila a Metoděje slavil na jaře. Ovšem potom byly oslavy přesunuty k sílícímu kultu Mistra Jana Husa. Jaký je odkaz věrozvěstů pro naši dnešní dobu? 

Čtěte také

Biskup Královéhradecké diecéze Církve československé husitské Pavel Pechanec byl hostem Českého rozhlasu Hradec Králové.

„Dříve se svátek věrozvěstů slavil 9. března, potom se to přesunulo na 5. červenec. A právě i z toho důvodu, aby se trošku zastínil Mistr Jan Hus."

„Ale nám to vůbec nevadí. Protože zápas Cyrila a Metoděje je do určité míry hodně podobný zápasu Mistra Jana Husa. V tom ohledu, že ani ten jejich zápas nebyl z pohledu světa až tak vítězný. Ale měl velký smysl."

Když hovoříme o Cyrilu a Metodějovi, tak připomínáme naši kulturnost a evropskou sounáležitost?

„Určitě. A to je zejména důležité i pro naši dnešní dobu. Byť lidé zejména kvitují, že máme pracovní volno a jsme trošku zmateni, jestli budou otevřeny obchody nebo ne. Ale myslím si, že pro celou společnost je to určitým podnětem, abychom se zamysleli a přemýšleli nad zápasem života.

Cyril a Metoděj byli jistě kulturní a vzdělaní diplomaté. A možná je dnes všichni známe především proto, že to byli nadšenci pro danou věc. Uměli vést dialog.

Čtěte také

„A uměli se obětovat. Napadla mne myšlenka, jistě mnoho lidí sledovalo zápas našich fotbalistů na Mistrovství Evropy. Bohužel jsme nepostoupili, ale důležité bylo, jak ten zápas zvládli. Bojovnost a nasazení. Chuť obětovat se pro tým."

„Stejné to bylo u Cyrila a Metoděje. Z hlediska historie nebyl jejich zápas až tolik úspěšný, nebyl korunován tím, že by se tu slovanská bohoslužba nebo písmo hlaholice uchytily trvale, ale jejich nasazení a chuť přijít s dobrou zprávou, s evangeliem, víra v dobro a nasazení, je něco, co naše společnost stále potřebuje. I když od těchto událostí uplynulo už více než 11 století."

Biskup Pavel Pechanec a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Pavly Kindernayové s biskupem Královéhradecké diecéze Církve československé husitské Pavlem Pechancem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související