Band-a-SKA a Mladý týnišťský big band udělaly, co tu ještě nebylo. Dokonale propojily hudební žánry

29. březen 2024

Povídáme si o muzice a o jednom nevšedním projektu, se kterým přišli muzikanti z Týniště nad Orlicí. Ti si položili otázku, jestli je možné propojit nejrůznější hudební žánry, jako je třeba pop, rock a swing. Síly spojili týnišťská kapela Band-a-SKA a Mladý týnišťský big band, a zkusili vytvořit něco nevšedního, co tu ještě nebylo. 

Jsem moc rád, že nám o tom přišli říct víc frontman kapely Band-a-SKA Michal Procházka, a také kapelník a dirigent Mladého týnišťského big bandu Pavel Plašil.

Michal Procházka a Pavel Plašil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Řekněte sami, co to je vlastně za projekt?
Michal Procházka: Začalo to tím, že jsme se tady s Pavlem Plašilem, kapelníkem Týnišťského big bandu, ve kterém spousta členů kapely Band-a-SKA účinkovalo ještě dřív, než vůbec kapela vznikla, a já měl takový nápad, který byl trošku v prvopočátku nereálný. Říkal jsem: Pavle, máme novou desku, je tam jedna swingovější písnička, co kdybychom to zkusili dát dohromady a zkusili tato dvě hudební tělesa spojit a udělat něco, co tu ještě nebylo. A najednou se stalo to, že Radek Škeřík nám kývnul na to, že nám udělá aranže na naše písničky.

Zkusili jsme naše dvě hudební tělesa spojit a udělat něco, co tu ještě nebylo. Dojem byl úžasný ve všech směrech a na všech frontách.
Michal Procházka, frontman kapely Band-a-SKA

Že je převede do swingového hávu?
Michal Procházka: Přesně tak. Písničky kapely Band-a-SKA zpracoval prostě pro Týnišťský big band s tím, že do toho hraje právě i kapela Band-a-SKA. A už to zkoušíme.
Pavel Plašil: V Týništi jsou všichni muzikanti propojeni, ať už hrají dechovku nebo bigbít či swing. A já vždycky říkám, že svět je malý, a ten muzikantský ještě menší. Já bych k tomuto projektu chtěl říct, že největší obavy jsme měli o to, jak to bude znít. Proto jsme oslovili našeho osvědčeného aranžéra a velkého kamaráda Radka Škeříka, jestli by se do aranžování těch skladeb pustil. On kývnul a už po první zkoušce, kterou jsme měli, byly to první čtyři skladby, tak bylo znát nadšení jak muzikantů z big bandu, tak i kluků z Band-a-SKY. Ten dojem byl úžasný ve všech směrech a na všech frontách. Samozřejmě jedna věc je, co si o tom myslíme my, a druhá, co si potom o tom budou myslet posluchači koncertu.

Čtěte také

Ještě pojďme vysvětlit, co to je vlastně to aranžování. Prostě písničky osmičlenné skupiny se musí přepsat a zaranžovat pro velký big band, kde je 25 muzikantů. Proto ten skvělý aranžér, Radek Škeřík, to je základ.
Pavel Plašil: Lepšího člověka na takový projekt jsme si samozřejmě nemohli vybrat, protože Radek má zkušenosti, sám se v muzice velice dobře orientuje, a my jsme mu věřili, že to dopadne dobře.

Musím říct, že mám rád tyto projekty. Vzpomněl jsem si třeba na projekt Luciana Pavorottiho, který zpíval s popovými zpěváky.
Pavel Plašil: Nemusíme chodit tak daleko do minulosti, v minulém roce jsme absolvovali s Filharmonií Hradec Králové turné spolu se skupinou Lucie.

Čtěte také

Pojďme představit Band-a-SKU, jaký žánr hrajete?
Michal Procházka: Původně jsme vznikli jako čistě ryzí skáčková kapela, to bylo v roce 2011, hráli jsme ska, což je offbeatový rytmus, taková popová dechovka, řekněme, která vznikla na Jamajce. Ale postupně, jak se to profilovalo a každý do toho přinášel nějaký svůj pohled, tak dnes už se úplně nedá říct, že hrajeme čistě ska. Myslím, že to je spíše nějaké ska s popem, funky, rockem, takže je to taková směsice. Ale samozřejmě jako propojovací prvek tam to skáčko pořád figuruje. I vzhledem k naší perfektní dechové sestavě.

Máte za sebou koncerty i desky.
Michal Procházka: Spoustu koncertů. Jak doma v Česku, ale měli jsme i tu čest hrát například ve Walesu nebo v Německu, v Polsku. Jsou to skvělé zážitky. A máme za sebou několik desek, radši nebudu ani říkat kolik.

Učíme děti hrát naživo, aby se nestyděly i za chyby, nejsme stroje, jsme muzikanti. Živá muzika vyvolává emoce. A o to jde.
Pavel Plašil, kapelník a dirigent Mladého týnišťského big bandu

A připomeňme i Mladý týnišťský big band, to je také skvělá kapela.
Pavel Plašil: My už působíme dvaatřicátou sezónu. A pořád jsme mladí, duchem určitě ano. Protože se snažíme doplňovat stavy muzikantů a jednotlivé sekce právě ze žáků základní umělecké školy. My ty děti učíme hrát naživo, aby se nestyděly i za chyby, které udělají. Nejsme stroje, jsme muzikanti. A právě ta živá muzika, když to spustí 25 lidí, tak na vás jede tlak, vyvolává to emoce. A o tom, si myslím, muzika je.

Pojďme tedy pozvat na váš společný projekt.
Michal Procházka: Úplně poprvé, kdy to zazní před publikem, bude 30. dubna v Týništi nad Orlicí na akci Čarodějnice. Na pódiu po nás bude hrát například David Koller, před námi Žlutý pes, Honza Křížek. Takže budeme v dobré společnosti a zkusíme si neutrhnout ostudu.
Pavel Plašil: A druhý koncert, co je zatím naplánován, bude v první den našeho tradičního, už 27. ročníku Swingového festivalu Jardy Marčíka, to bude 31. května. Budeme hrát například po Vojtovi Dykovi.

Jakub Schmidt, Michal Procházka a Pavel Plašil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsme velmi zvědaví, jak to dopadne. Ať se to povede. Našimi hosty byli frontman kapely Band-a-SKA Michal Procházka a kapelník a dirigent Mladého týnišťského big bandu Pavel Plašil. Díky, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související