Avatar robot FIM Bot se rodí pod šikovnýma rukama hradeckých vědců. Ve hře je 10 milionů dolarů

24. únor 2021

Nakoukneme do světa vědy a techniky. Představíme vám robota, kterého vyvíjejí vědci a studenti na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Má ruce, nohy, obličej, možná vám i podá ruku na pozdrav, ale hlavně se díky němu celý tým univerzity kvalifikoval jako jediný z České republiky mezi 77 nejlepších z celého světa a ve hře je 10 milionů dolarů. 

Všechno nám pomohou vysvětlit Karel Mls a Pavel Blažek z Univerzity Hradec Králové. Tak umí ten váš robot pozdravit a podat ruku? Ale vím, že to je v dnešní situaci už nemoderní.
Teď to má samozřejmě zakázané.

Ing. Karel Mls, Ph.D. a Ing. Pavel Blažek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale jinak to zvládá?
Zvládá takové věci, ano. On je sociální a já si myslím, že právě proto ho postavíme, aby nás dokázal zastoupit. Dokonce jsme ho chtěli dnes poslat místo sebe, ale jak je zima, tak byl problém s baterkami. Nedojel by.

Má asi 164 cm na výšku a dohromady váží okolo 50 kilogramů. Kdo viděl film Já robot, tak mu bude FIM Bot povědomý.
Ing. Karel Mls, Ph.D. a Ing. Pavel Blažek, Ph.D., Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové

Pojďme ho trošku představit. Trošičku vypadá jako člověk a jmenuje se FIM Bot, je to tak?
Je to tak. To vzniklo spontánně a podědil to trošku po fakultě. Fakulta informatiky a managementu, FIM Bot. Dá se říct, že FIM je křestní jméno a Bot příjmení.

Čtěte také

Kdybychom ho měli popsat, jak je velký a kolik váží?
Má asi 164 centimetry na výšku. Tedy taková střední velikost. A dohromady váží okolo 50 kilogramů. Kdo viděl film Já robot, tak mu bude povědomý, hodně vychází z této podoby. Tvůrce si dal záležet a tvář pojal právě v tomto smyslu.

A proč jste se do něj vůbec pustili u vás na fakultě?
Máme šikovné studenty. Přišli s tím oni, protože mají možnost navrhovat vlastní témata závěrečných prací. A jeden student přišel s tím, že by se rád pustil do stavby takového robota. A ještě ke všemu je momentálně vyhlášená právě mezinárodní soutěž. Tím to začalo, ten student už nyní úspěšně školu ukončil, ale projekt pokračuje dál. Teď máme několik projektů, které řeší nějaké dílčí části systému.

Avatar robot FIM Bot se rodí pod rukama hradeckých vědců

Aby vám nechyběla motivace, tak v soutěži jde o 10 milionů amerických dolarů?
Dá se říct, že to bylo možná určitou motivací pro toho prvního studenta, který s tím přišel. Ale spíš šlo o to, že měl snahu se zapojit do takové světové výzvy. Na začátku nebylo těch 77 týmů po celém světě, bylo jich daleko víc. My jsme se dostali už do toho užšího výběru.

FIM Bot je autonomní nebo neautonomní robot?
Tak je humanoidní, protože se podobá člověku. Teď jeden diplomant řeší umělou hlavu, která by uměla i vyjadřovat emoce.

Čtěte také

A je autonomní a neautonomní?
Autonomie je samozřejmě u toho našeho robota svým způsobem potlačená. U našeho robota jde o avatara. To znamená, že soutěž chce, aby byl avatar na dálku ovládaný a je vlastně jedno, jestli to bude na 10 metrů nebo 10 000 km. Prostě, aby byl člověk schopen robota ovládat a robot byl bezpečný. Dílem autonomie ale je, že by měl některé věci řešit sám za sebe na místě.

Stejně by mě zajímalo, jak jste se na to tvářili, když za vámi přišel student s myšlenkou, že byste mohli postavit robota. Už jste někdy takového robota stavěli?
Tak velkého určitě ne. Pavel je spíš na autíčka, já zase na audio a tak dál. Ale samozřejmě byli jsme trošku překvapeni. Na vysoké škole ale musíte být připraven na různé situace a nenechat se úplně zaskočit. Takže jsme se celkem rychle domluvili, že do toho půjdeme, že to zkusíme. I vzhledem k tomu, že jsme fakulta informatiky a informatika nejsou jen počítače, algoritmy, programování a tak dále. Ale je to i hardware. Jsme aplikovaná informatika, ale nemusí se to aplikovat jen v rámci informačních systémů, je tu i umělá inteligence a podobně.

Avatar robot FIM Bot se rodí pod rukama hradeckých vědců

Co bylo největším technickým oříškem, který jste museli vyřešit? Protože to musí být strašně moc součástek, ze kterých je robot vyrobený a poskládaný. Všechno musí být originál?
Něco se musí samozřejmě vymyslet, ale v dnešní době existuje spousta řešení a platforem. Existuje obrovská nabídka, takže není celkem problém, aby si kdokoliv takového robůtka postavil doma. Stačí k tomu jen spousta času. 3D tiskárna a trošku peněz a pak jde všechno.

Jakou budoucnost má váš FIM Bot před sebou?
Tak není jen ta soutěž samozřejmě. Snažíme se plnit zadání, ale cítíme jeho potenciál pro tvůrčí činnost studentů, kdy jsme schopni procházet různými projekty a v rámci nich řešit třeba umělou inteligenci. Teď FIMka otvírá data science, čili i v rámci tohoto oboru se najde uplatnění, protože z robota teče spousta informací a dat, která lze zpracovávat. Robot může být sám o sobě doplněný o spoustu čidel, takže může zastoupit člověka v různých situacích, na různých místech.

Můžeme být konkrétnější? Robot tedy může vstupovat do míst, kde by to bylo pro člověka například nebezpečné?
Ano, jak jsem říkal, mohl by být tady místo nás. Podobný robot by mohl třeba vypomáhat v nemocnicích, kde je nedostatek personálu. Může být v nějakých nebezpečných prostorách, třeba při chemické havárii a v dalších problémových situacích. Nebo může pomáhat v sociálních službách, kdy dnes spousta lidí trpí osamělostí a chybí jim sociální kontakt. Čili na rozdíl od filmových terminátorů je to spíš takový příjemný pomocník a společník, robot na sociální kontakty.

Rozhodne se o finalistech, kteří by se o motivační částku mohli už začít dělit. Finalisté takové soutěže jsou opravdu ti nejlepší.
Ing. Karel Mls, Ph.D. a Ing. Pavel Blažek, Ph.D., Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové

Robot s dobrou duší a možná i dobrým srdcem.
Dnes jsou už nasazování takzvaní chat roboti, to znamená, že zavoláte na nějaké místo a podle toho co říkáte, tak je vám odpovídáno, protože on chápe význam vašich slov. V podstatě není problém, aby ten chat robot fungoval nějakým způsobem autonomně a s někým komunikoval.

Čtěte také

Kdy tedy budeme vědět, jak jste v soutěži dopadli? Vy jste jediný tým z České republiky, který se s robotem probojoval do užšího výběru 77 týmů z celého světa?
My jsme opravdu jediní v Česku, protože máme tak originální studenty. Jak ta technologie vypadá, jak ji plánujeme víceméně dokončit během letošního roku. Někdy do prázdnin bychom měli snad znát názor výběrové komise, která rozhoduje, který z týmů pokročí do semifinále. Tak doufáme, že nás podmínky neuzemní úplně. Rádi bychom se s naším FIM Botem vypravili někam na testování. Plánovali jsme Spojené státy, ale zatím je to taková trošku loterie.

Tam se rozhodne jak dál?
Tam se rozhodne o finalistech, kteří, jak jsme zmiňovali onu motivační částku, by se mohli teoreticky o tu částku už začít dělit. Finalisté takové soutěže jsou v tom oboru opravdu ti nejlepší.

Ing. Karel Mls, Ph.D. a Ing. Pavel Blažek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Karel Mls a Pavel Blažek z Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové byli dnes našimi hosty. Díky za návštěvu, pozdravujte FIM Bota a doufám, že ho příště taky vezmete s sebou. Díky pánové, na shledanou.
Na shledanou, děkujeme za pozvání.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.