Autobusovým dopravcům chybí nemocní řidiči. Za volant tak usedají brigádníci nebo lidé z kanceláří

8. únor 2022 08:24

Autobusoví dopravci se stále kvůli koronaviru potýkají s nedostatkem řidičů - přibližně každý desátý řidič je nemocný. Dispečinky tak musejí hledat náhrady, aby nemusely spoje MHD nebo linkové spoje rušit. Za volant tak usedají brigádníci nebo lidé, kteří běžně sedí u kancelářského stolu a řízení mají jako přesčas.

Čtěte také

V běžný den by referent technického rozvoje a životního prostředí hradeckého dopravního podniku Jan György šel po práci v kanceláři domů. Díky tomu, že má řidičské oprávnění pro řízení autobusu, může večer vzít směnu ještě za nemocné kolegy-řidiče a vozí tak cestující do desáté večerní nebo i do půlnoci.

„Za leden k mé práci v kanceláři mám odježděno ještě 70 hodin navíc na další úvazek za volantem. Poslední týden mám tři směny za sebou, tento týden jich mám před sebou ještě pět,“ říká Jan György.

Kromě něj takto vypomáhá asi pětatřicet jeho kolegů. Podle mluvčího hradeckého dopravního podniku Františka Meduny teď chybí nejen kvůli covidu, ale i dalším nemocem 15 procent řidičů.

Čtěte také

„Z 220 řidičů máme 34 nemocných. Jsme na hraně, kdy do toho zasahují brigádníci z THPček, z dílen. Bez nich bychom to nebyli schopni vůbec pokrýt. Je předpoklad, že i po skončení jarních prázdnin budeme zase jezdit v prázninovém režimu. Že nedojde ke zlepšení.

Podobně jako Jan György v Hradci Králové, zaskakuje za nemocné kolegy i Lukáš Vodička na Rychnovsku. Musel tak vzít například pondělní spoj z Kostelce nad Orlicí do Rychnova nad Kněžnou.

„Dnes už to nešlo řešit jinak. Museli bychom na poslední chvíli víceméně někoho zlanařit, takže mi dispečerka zavolala. A protože já držím neustále pohotovost, tak jsem vyjel. Kolegovi přišla trasovací SMS zpráva, musel hned z linky. Já to za něj potom dojíždím, popisuje řidič provozní zálohy Lukáš Vodička.

Čtěte také

Podle krajského mluvčího Dana Lechmanna chybělo v minulých týdnech v celém kraji dopravcům až patnáct procent řidičů, v posledních dnech se situace zlepšuje.

„Dopravci nadále obsluhují 100 procent krajem objednávaných spojů veřejné dopravy. V těchto dnech žádná omezení ve veřejné dopravě v souvislosti s jarními prázdninami neplatí, říká Dan Lechmann.

A dodává, že by lidé měli nadále pravidelně sledovat dopravní informace a případná omezení ve veřejné dopravě.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související