Počty onemocnění covidem v kraji dál rostou. Nákaza se bohužel nevyhýbá ani řidičům veřejné dopravy

2. únor 2022 09:22

V Královéhradeckém kraji přibylo během včerejšího dne dalších 3086 případů onemocnění koronavirem. Množství těch, kteří musí do karantény nebo izolace, roste napříč věkovými skupinami i profesemi. Nákaza se nevyhýbá ani řidičům hromadné dopravy. Je krajská nebo městská hromadná doprava v ohrožení? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Začněme v Hradci Králové, kde už dopravní podnik začal fungovat v prázdninovém režimu, což mimo jiné znamená méně vypravených spojů.

Dopravní podnik měl včera odpoledne 35 řidičů z celkových 220 v pracovní neschopnosti, 12 z nich je v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru.

Čtěte také

Provoz linek v prázdninovém režimu by neměl být problém udržet, navíc tenhle režim dává dopravnímu podniku i víc času a prostoru na dezinfekci jednotlivých autobusů a trolejbusů ozónem.

Mimochodem ještě připomeňme, že ten prázdninový režim není až tak úplně prázdninový, protože o prázdninách pochopitelně nejedou školní spoje - a ty Dopravní podnik v Hradci Králové i za téhle situace vypravuje normálně.

Jak jsou na tom dopravci, zajišťující autobusové spojení mezi městy a obcemi v kraji?

Čtěte také

Královéhradecký kraj nemá podle mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna žádné informace o tom, že by některý z dopravců nevypravil některý spoj. I autobusy jezdí podle pravidelných jízdních řádů a to i přesto, že počet nakažených řidičů nebo řidičů v povinné karanténě se pohybuje kolem deseti procent jejich celkových stavů.

I takové personální manko zatím tedy dokáží dopravci pokrýt a autobusové spoje tedy jezdí tak, jak cestující očekávají.

A zbývají ještě České dráhy. Jaké jsou tam informace?

V celé republice je aktuálně 400 covid pozitivních zaměstnanců Českých drah a 200 dalších v karanténě, to tedy z celkového počtu 14 000 zaměstnanců včetně lidí v kancelářích.

Čtěte také

Oproti minulému týdnu jde o mírný nárůst, čísla ale podle samotných Českých drah nejdou nahoru tak prudce, jak se očekávalo a i Českým drahám se daří situaci zvládat bez omezování spojů.

Zatím se tedy zdá, že se nikde v hromadné dopravě cestující v těchto dnech nesetkají s nějakými výpadky, i když všichni dopravci shodně připomínají, že tahle situace se může ze dne na den změnit. Protože čísla rostou a nikdo přesně neví, jak se bude aktuální situace dál vyvíjet.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související