ARO oddělení nemocnice v Jičíně: Všichni naši pacienti s covidem jsou neočkovaní a mladší ročníky

23. listopad 2021

Nemocnice napříč Českem přidávají další covidová lůžka. Mnohdy je to na úkor neakutní péče. To je případ i regionů, kde zatím není epidemická situace nejhorší v zemi. Například i Oblastní nemocnice Jičín v Královéhradeckém kraji teď už opět eviduje nárůst pacientů s koronavirem. Zdravotníci navíc tuší, že následující týdny budou ještě náročnější.

Vizita v jednom z covidových boxů na anesteziologicko-resuscitačním oddělení jičínské nemocnice. Primář Radek Majurčin mluví s jedním z pacientů. „3. listopadu to tedy začalo teplotou.“
„Ano, na doporučení mého obvodního lékaře jsem se to snažil vyležet. Potom už jsem měl problémy s dechem.

Čtěte také

Právě na tomto oddělení jsou lidé v těch nejtěžších stavech. Tento muž dokáže se zdravotníky komunikovat, jiní jsou ale v umělém spánku. „Moc jsem chtěla poprosit o jedno echo. Jde o pacienta s plicní embolií, covid pozitivní.

Co se týče covidových pacientů, kolik jich tu mají? „Za poslední tři dny se tady otočili ještě asi dva další, ale aktuálně u nás leží pět pacientů. Z našeho pohledu to vypadá nepříznivě, protože to jsou ročníky 1974, 1971, 1970, 1961 a 1960. V necovidové době tady máme lidi o 20 až 30 let starší, říká primář jičínského ARO oddělení Radek Majurčin.

A jaký je poměr očkovaných a neočkovaných?

„Jednoznačně neočkovaní. Všech pět pacientů. Je to pro ně zbytečné riziko. Nás to může mrzet a může nás to zatěžovat a může to vyvolávat pocit marnosti, že děláme něco, co bychom dělat nemuseli. Ale těm pacientům to ubírá potencionálně roky života. Protože jsou mladí, tak mají před sebou nějakých 20 až 30 let. Ale téměř jistě můžeme říct, že ne všech pět se jich dožije, dodává Radek Majurčin.

Také Oblastní nemocnice Jičín opět eviduje nárůst pacientů s koronavirem

Také tady zdravotníci zažívají už pátou vlnu epidemie koronaviru. Ze zkušeností přitom vědí, že se počet hospitalizovaných projevuje později než nárůst nakažených.

Čtěte také

Takže se připravují na další perné týdny, říká zdravotní sestra Jitka Krulichová. „Musíme to tak prostě brát. Jsme zdravotníci. Ale ve svém okolí vidím, že respekt z covidu už není. Ale tady u nás to vypadá, že nás čeká téměř to samé co v loňském roce. Takže nálada je trošku rozmrzelá. Že si za to, jako společnost, můžeme trochu sami. Bohužel. A nás se to potom dotkne nejvíc.

Do konce roku už nezbývá mnoho týdnů. Co ale zdravotníkům zbývá, tak to jsou dny nevyčerpané dovolené. Už teď je jisté, že si volno vybrat nestihnou. Na to tady ale při péči o covidové pacienty nikdo nemyslí.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka