Pokud chcete zajít do restaurace, musíte předložit doklad o očkování nebo o prodělaném covidu

22. listopad 2021 07:45

Vláda kvůli sílící epidemii zpřísňuje preventivní opatření proti šíření koronaviru. Pro návštěvy kadeřnictví, sauny nebo hotelů bude zapotřebí doklad o ukončeném očkování anebo o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech. Ve výjimečných případech to lze nahradit PCR testem. 

Čtěte také

Do restaurací mohou přijít pouze očkovaní nebo lidé po covidu. Výjimku mají děti do 12 let. Mladiství do 18 let a lidé s nedokončeným očkováním se mohou prokazovat PCR testem. Provozovatelé a majitelé restauračních zařízení očekávají další pokles zákazníků a tržeb.

„I štamgasti už nám řekli, že nebudou chodit, ti, kteří nejsou očkovaní. Tím pádem se k tomu nabalí i ti očkovaní,“ popisuje hospodský František Peřestý, jak to pravděpodobně bude vypadat od dnešního dne.

Podle něj spousta zákazníků přestala chodit už když se začalo s kontrolami bezinfekčnosti. Obává se, že teď to bude ještě horší. „Nevíme, co to udělá. Protože už teď to bylo špatné. Byly to jen obědy a večeře, jinak nic.

Čtěte také

„Menší tržby, nikdo do hospody nebude chodit. Protože už teď tam nikdo nechodí. Uděláme obědy a potom tady od tří do osmi sedíme sami. Pak zavíráme restauraci. Takže si myslím, že od pondělí už nebudou ani ty obědy, říká Ingrid Šafářová.

A dodává, že za poslední měsíce klesly tržby o 30 až 40 procent. Teď to prý bude ještě víc. „Vláda by se měla nad sebou zamyslet a naučit se jako my všichni, že s tím musíme žít. A ne, že nás to bude stále omezovat. Protože je spousta lidí, kteří se očkovat nechtějí a nebudou se očkovat. S tím nic neudělají.

Čtěte také

Volají a přicházejí majitelé firem a ruší plánované akce, které tradičně bývají pro restauratéry právě v tento čas ekonomicky přínosné. „Firemní večírky skončí, to nebude. Možná dojedeme taneční, které už jsou rozjeté. Ale pokud je dojedeme, tak tam přijde třetina rodičů. Už teď chodila jen polovina toho, co ostatní roky.

Někteří majitelé restaurací dokonce zvažují uzavření svých provozoven, jiní chtějí navýšit alespoň nabídku rozvozů obědů.

„To je jediné, co nás teď drží. Ale neudrží to tak, abychom zaplatili měsíční poplatky, které musíme platit, co se týče hospody, tvrdí Ingrid Šafářová.

Jestli i ona nějakým způsobem omezí otevírací dobu, to prý ukážou následující dny.

Spustit audio

Související