Amfiteátr, bludiště, vinice nebo rozhledna budou součástí nové odpočinkové zóny v Semechnicích

20. březen 2022

Obec Semechnice na Rychnovsku bude mít novou odpočinkovou zónu. Vznikne na nejvyšším kopci v okolí a zabere víc než hektar obecního pozemku. Unikátní bude svou architekturou, která vychází z římského stylu.

Čtěte také

„Abyste byla v obraze, tak se nacházíme na Římanském kopci, který leží nad novou zástavbou. A naše paní architektka navrhla, že bychom proto ono veřejné prostranství měli pojmout jako římanské osídlení,“ říká nezávislý starosta Semechnic Zdeněk Bendzo.

A ukazuje plány. Hned jsem si všimla připraveného amfiteátru. Stojíme na vrcholku kopce, v dálce vidíme opočenský zámek.

Nezávislá místostarostka Semechnic vysvětluje, proč se tohle místo jmenuje Římanský kopec. „Původně to byl Římalův kopec a potom se to asi nějakými slovními přesmyčkami dostalo až ke jménu Římanský kopec.

Jak si představit onen plán přímo v tomto konkrétním terénu? „Je to prostor téměř jednoho hektaru. Stojíme zde a bude to pokračovat výsadbou vinice, protože se uvádí, že Římané vysadili první vín na území našeho dnešního státu. Potom tady bude otevřený amfiteátr na pořádání různých akcí, jako divadelní představení nebo pálení čarodějnic.

„Dále by tu mělo být hřiště na pétanque, mlatové hřiště na cvrnkání kuliček, potom malá rozhledna pojatá v římském slohu. A té rozhledny se bude možnost podívat do bludiště.

Čtěte také

Už jen výčet všech plánovaných atrakcí svědčí o tom, že to v Semechnicích bude veliké. Je někde v okolí něco podobného? „V úplně blízkém okolí nevíme o něčem takovém.

Budete tu i nějaká stavba pro případ ne příliš přívětivého počasí nebo na zimní období? „Ne, bude to spíše taková odpočinková zóna. Bude tady i chodníček s různými kamínky, dále lehátka pro pozorování oblohy. Prostě chceme, aby si zde lidé odpočinuli, dodává starosta Zdeněk Bendzo.

Pokud půjde vše podle plánů, tak by stavba nové odpočinkové zóny v Semechnicích na Rychnovsku měla začít na podzim letošního roku, nejdéle pak v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související