800 let od prvních jesliček svatého Františka z Assisi. Betlémářská tradice je v Čechách velká

14. prosinec 2023

Vánoce se blíží a betlémů přibývá. Na výstavách, v zámcích a muzeích. Letos si navíc připomínáme 800 let od postavení prvních jesliček svatým Františkem z Assisi. Tehdy se jednalo o živý betlém s oslíkem a volkem. Atmosféra ale tak na venkovany zapůsobila, že se pak opakovala a šířila do celého světa. 

Jesličky patří k Vánocům v českých zemích již po staletí. Původně zdobily jen kostely a chrámy, postupně se ale rozšířily i do domácnosti lidí věřících i nevěřících.

Čtěte také

Betlémářství tak získalo v českých zemích bohatou tradici. Mezi nejznámější české betlémy patří Krýzovy jesličky a Proboštův třebechovický betlém.

První betlém v českých zemích mohli vidět lidé v Praze v roce 1562 v kostele sv. Klimenta, v dnešním areálu Klementina a někdejší jezuitské koleji. Byl vytvořený v jezuitské tradici, která zahrnovala i divadlo, sloužil nejspíše pro vánoční žákovské hry. Podrobnosti o tom, jak vypadal, se již bohužel nedochovaly.

Od této doby ale byly jesličky nedílnou součástí adventního i vánočního času. Začaly se objevovat v mnoha chrámech a kostelích.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.