1500 kamionů, dodávek, jeřábů a stavebních strojů po celém domě. Jan Lébl má modelářství v genech

21. červenec 2022

Když někdo sbírá autíčka, lepí si třeba letadla, hraje s vláčky, tak vlastně nikdy nezestárne a pořád zůstává klukem, i když mu už dávno není 11 nebo 12 let. To je i případ Jana Lébla, který pravidelně ve Slatinách na Jičínsku pořádá modelářské výstavy a sběratelství i modelařinu má prostě v genech.

S čím vším si hrajete?
Trošku se to rozmohlo. Od vláčků, přes RC kamiony, RC stavební stroje, nějaký expediční offroad máme teď nový. Začínalo se s vláčky, s tátou jsme sbírali "tétéčka", děda nás to naučil, my jsme to jen rozjeli kapánek ve větší míře. Takže naše kolejiště, co byla na výstavě k vidění, má rozlohu nějakých 20 metrů čtverečních a je to modul spojený z jednotlivých částí.

Opravdu tedy máte modelářství v genech.
Tatínek mě k tomu přivedl. Vždy mě fascinovaly vlaky a pak jsem se trošku odtrhnul a začaly mne zajímat autíčka a kamiony.

Jan Lébl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ještě se zastavím u vašeho tatínka. Jak on se stal modelářem?
Tatínek měl asi velice pěkné dětství, začínal s vláčky a vagónky, nějaké se dochovaly dodnes. Máme ještě asi půlku setu vláčků po tátovi, je to za sklem ve vitríně.

Bagr umí opravdu bagrovat, zkoušel jsem to na zahrádce. Naloží náklad, sklápěčka ho odveze a složí. Je to dnes už vážně jiná liga.
Jan Lébl, sběratel a modelář

Taková ukázka vláčku velikosti TT.
Je to jakoby originál set TT, co vyráběli v NDR. V té době se pro to jezdilo vlakem a stálo to pár korun. A když vláčky nebyly, tak jsme si u babičky hráli. Vystřižené fotografie mašinek a vagónků jsme si lepili izolačkou po koberci a s tím jsme jezdili.

Čtěte také

Vaše soudobá velká láska jsou ale autíčka.
To je dnešní realita. Jsou to autíčka vyloženě z Německa, H0, takže jsou to modely ke kolejištím a vláčkům. Jsou speciálně potištěné a věrohodné do všech detailů, včetně motoru i espézetky. Přinesl jsem ukázat speciální kamion Volvo v barvách Phil Collins. Je to jeho oficiální truck.

Kde se taková krása shání?
Já to sháním v Německu. A doma jich už máme něco přes 1 500. Kamiony, dodávky, jeřáby, stavební stroje, plus jsme ještě začali dělat diorama větrné elektrárny.

Modely jsou neuvěřitelně promakané, když to tak řeknu lidově. Co umí například ty bagry?
Ty jsou proporcionálně řízené, mají ovládání hydrauliky ramene. Umí opravdu bagrovat, zkoušel jsem to doma na zahrádce. Naloží to náklad, sklápěčka ho potom odveze a složí. Je to dnes už vážně jiná liga, technologie jsou úplně něco jiného.

Doma ve Slatinách na Jičínsku pořádáte jednou ročně výstavu. Letošní už byla?
Letošní už byla, další se bude chystat. Termín ještě není přesně určen. A co se týče modelů, tak zase budou další a nové. Kluci už jsou nadšení a natěšení, až to ukážou. Až si zahrají na trávě nebo na balkoně.

Čtěte také

Zmínil jste, že také vytváříte dioramata. Tam musíte asi dodržovat nějaké měřítko, ne?
Kus krajiny si zmenším a udělám si prostě svoji krajinu podle sebe. Ještě to doladím a auta do toho vsadím. Diorama větrné elektrárny je udělané tak, že je tam skutečně zmenšená elektrárna v daném měřítku, kolem dokola máme nějaké stavební prvky, je tam velký teleskopický jeřáb, pak nějaké plošinky a také kamiony na nadměrnou přepravu. Každý kamion veze jednotlivou část elektrárny jako ve skutečnosti. Je to tak propracované, že i nápravy na tom tahači a návěsu zatáčejí.

Inspirujete se při tvorbě dioramat skutečností nebo to je čistě jen fantazie?
Zrovna cestou sem k vám do studia v dálce něco blikalo, tak jsem si přibrzdil a vezli nějaký velký nosník a vzápětí ještě další. Tak jsem si bliknul v hlavě obrázek a bude další tvorba.

Jakub Schmidt a Jan Lébl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes sběratel a modelář Jan Lébl, který si stále umí krásně hrát jako kluk.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související